Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Nieuwsbericht, 20-9-2004

Advies: actieve donorregistratie invoeren

Nederland moet een systeem krijgen van actieve donorregistratie. Dat advies geeft de Coördinatiegroep Orgaandonatie (CG).

De CG komt tot deze conclusie op grond van het onderzoek `Actieve donorregistratie?', dat onderzoeksinstituut NIVEL heeft opgesteld.

De Coördinatiegroep Orgaandonatie, die onder voorzitterschap staat van Jan Terlouw, meent dat met dit nieuwe systeem het aantal donors structureel toeneemt. Nu geeft 20 procent van de Nederlanders van 18 jaar en ouder, via het Donorregister, toestemming voor orgaandonatie. Dat zou kunnen stijgen naar 53 procent. Het systeem van actieve donorregistratie biedt ook meer duidelijkheid voor burgers en voor de verantwoordelijke artsen, stelt de CG.

Bij actieve donorregistratie krijgt iedereen die niet als donor geregistreerd staat, een oproep in de brievenbus om dit alsnog te doen. Reageert iemand niet hierop, dan krijgt hij een brief met de mededeling dat hij als donor staat geregistreerd. Hij krijgt dan zes weken de tijd om dit alsnog ongedaan te maken.

De CG is door de minister van VWS ingesteld. De groep heeft als opdracht meegekregen om te bekijken hoe het aantal orgaandonors is te verhogen.

Minister Hoogervorst wil in november 2004 met een kabinetsstandpunt komen.
Kamerstuk
Actieve donorregistratie

Kamerstuk, 17-9-2004