Gemeente Zwolle

Start bouw IJssel-toren markeert ontwikkeling A28-locatie Voorsterpoort

Maandag 20 september vindt in Zwolle de officiële start plaats van de bouw van een kantorencomplex met de IJssel-toren, met een hoogte van 100 meter. Daarmee wordt tevens een begin gemaakt met de ontwikkeling van Voorsterpoort, een gebied met een combinatie van kantoren, woonmall, leisure etc., aan de A28, ter hoogte van de binnenstad. Met de ontwikkeling van Voorsterpoort is een investering gemoeid van ca. 1 miljard euro. Voorsterpoort biedt op termijn 9.000 tot 10.000 arbeidsplaatsen.

M. Knol, wethouder economische zaken: 'Voorsterpoort is door zijn opzet en omvang een belangrijke economische en stedenbouwkundige impuls voor Zwolle en zijn functie als economisch kerngebied. De kantoortoren staat symbool voor onze ambitie en moet een magneetfunctie hebben voor het aantrekken van bedrijvigheid.'

ABN AMRO Verzekeringen wordt de toekomstige huurder van de kantoortoren. De toren zelf meet 95,5 meter (met mast 121.5 meter) en is daarmee het hoogste gebouw van het noordoosten en oosten van ons land.

Ontwikkeling Voorsterpoort
Voorsterpoort komt in de plaats van een bestaand bedrijventerrein, dat de komende jaren wordt herontwikkeld tot een nieuw concept van kantoren, woonmall, leisure etc.
Het totale gebied is 29 ha groot. Met de voorbereidingen van de plannen is zo'n vijf jaar geleden begonnen. Inmiddels zijn enkele bedrijven als Beers en Stork verhuisd naar bedrijvenpark Hessenpoort. ROVA (de regionale afvalverwerking) verhuist daar medio 2006 naartoe.

Voorsterpoort wordt voor het autoverkeer ontsloten via de Blaloweg, Westenholterallee en de A28. Op diverse punten wordt het gebied toegankelijk voor langzaam verkeer. Het openbaar vervoer wordt verbeterd en er loopt een studie naar de mogelijkheid van een voorstadhalte aan de spoorlijn Zwolle-Kampen.

De ontwikkeling van Voorsterpoort loopt globaal van 2004 tot 2015 en bestaat uit het volgende programma:
Kantoren; 235.000 m² bvo (bruto vloeroppervlak) Op de zuidwest punt van Voorsterpoort en langs de A28 komen kantoren. Het eerste deel, het kantorencomplex voor ABN ANRO Verzekeringen, wordt nu gebouwd.
Perifere detailhandelvoorzieningen (PDV); 20.000 m2 bvo Komt op 'het eiland' Spoolderwerk BV, de zuidwestelijke punt van Voorsterpoort.
Woonmall Zwolle; 80.000 m2 bvo
Dit wordt gerealiseerd op de plaats van de huidige woonboulevard, door een facelift van het bestaande complex en uitbreiding tot een woonmall. De gemeente is in overleg met de ING over de ontwikkeling van een woonmall. Grootschalige detailhandelvoorzieningen (GDV); 45.000 m2 bvo. Dit is gepland op de voormalige locatie van Beers en Stork, nabij de spoorlijn Zwolle-Kampen. Er komen voorzieningen op het gebied van vrijetijdsbesteding, fitness, winkels en horeca. Er wordt een studie verricht naar de ontwikkeling van dit gebied.
Parkeren
In totaal komen in Voorsterpoort ca. 8.000 parkeerplaatsen.

Bouw van de ABN AMRO-toren
De toren van het kantorencomplex voor ABN AMRO Verzekeringen is letterlijk en figuurlijk het hoogtepunt van Voorsterpoort. Het complex, dat uit verschillende onderdelen bestaat, is een ontwerp van het architectenbureau PPKS uit Chicago. Het geheel verrijst op 'het eiland', de door water omgeven zuidwestelijke punt van Voorsterpoort. Bij de ontwikkeling en bouw zijn Spoolderwerk BV (een samenwerkingsverband van DLH Ontwikkeling, Moes Bouwgroep en Trebbe Bouw) en Bouwfonds Ontwikkeling betrokken. Spoolderwerk BV ontwikkelt ook de rest van 'het eiland'. Het architectenbureau PPKS, uit Chicago, zal tevens een studie verrichten naar de verdere inrichting van 'het eiland'.

Met de voorbereidingen voor de bouw is april dit jaar gestart. De bouwtijd bedraagt 27 maanden en de oplevering vindt plaats najaar 2006. Voor de bouw is een aparte bouwweg aangelegd.

Kerngegevens torens:
Hoofdtoren 95,5m, 19 lagen
2e toren 43,5m, 6 lagen
3e toren 36m, 4 lagen
Bvo 35.000 m², inclusief parkeren 55.000 m² bvo
Parkeergarage (twee lagen) 485 auto's
Restaurant 450 personen
Capaciteit 1.200 werkplekken


---