Ministerie van Economische Zaken


http://www.minez.nl

MINEZ: Kamervragen over grensoverschrijdende projecten

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen die zijn gesteld door de leden Waalkens, Smeets en Douma (PvdA). De vragen zijn mij gezonden per brief van 27 augustus 2004, onder nummer 2030420190.


1. Bent u van plan een onderzoek te verrichten naar mogelijke projecten in het kader van de nieuwe titel territoriale samenwerking binnen het Europees fonds voor regionale ontwikkeling? Zo ja, wat is het doel van het onderzoek?

Antwoord:
Ja. Op dit moment wordt in Europees verband gesproken over vormgeving van het regionale beleid na 2006. Ik wil tijdig nadenken over de inhoud van het toekomstige Nederlandse beleid gericht op grensoverschrijdende samenwerking. Dit gebeurt zonder vooruit te lopen op eventuele middelen die vanuit de Europese Commissie hiervoor beschikbaar worden gesteld. Het onderzoek is een soort vingeroefening voor projectideeën. Het beoogt projecten en themas te verkennen die mogelijk in toekomstige programmas kunnen worden verwerkt.


2. Welke regios bent u van plan bij dit onderzoek te betrekken ? Komen alle regios aan bod of concentreert u zich op mogelijke projecten in één regio?

Antwoord:
Dit onderzoek beperkt zich momenteel tot de samenwerking tussen Nederland en Noordrijn-Westfalen. Wel kan ik aangeven dat dit onderzoek bedoeld is als een pilot.
Ik heb de intentie om, wanneer de uitkomsten van het onderzoek gereed zijn, ook met andere regios te kijken naar mogelijkheden voor toekomstige territoriale samenwerking.


3. Op welke wijze bent u van plan de regios zelf (b.v. Euregios) te betrekken bij het onderzoek ?

Antwoord:
Het onderzoek zal voornamelijk bestaan uit interviews in de regio. De Euregios zijn, zoals ook de terms of reference (ToR) van het onderzoek zegt, bij uitstek een zeer belangrijke bron van informatie en zullen dus via deze interviews nauw bij het onderzoek betrokken worden.


4. In hoeverre sluiten de uitgangspunten van uw onderzoek aan bij het ontwerp van de algemene verordening(voor onder meer het Europees fonds voor regionale ontwikkeling) en het ontwerp voor de verordening voor het Europees fonds voor regionale ontwikkeling van de Europese Commissie ?

Antwoord:
Het onderzoek heeft tot doel de ideeën en wensen die in Nederland en Noordrijn-Westfalen leven over toekomstige samenwerkingsprojecten te inventariseren en kent een innovatieve, bottom-up, aanpak. Hierbij wordt niet gekeken naar het ontwerp van de verordeningen. De studie loopt namelijk niet vooruit op het beschikbaar komen van Europese middelen voor territoriale samenwerking.

Meer informatie
Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u terecht bij Postbus 51, telefoon 0800 - 6463951, e-mail: ezinfo@postbus51.nl. Voor journalisten: Dhr. E.Slinger, persvoorlichter, telefoon (070) 379 72 56, e-mail: E.G.Slinger@minez.nl

20 sep 04 16:34