Politie Noord-Holland-Noord

Halfjaarcijfers de Koggen - Westfriesland

Hoorn 20-09-2004 - 16.38 uur

Halfjaar cijfers politie De Koggen:
Aanhouding aantal verdachten flink gestegen.

Bij zijn aanstelling als politiechef van de afdeling de Koggen was Gerard Heijstee duidelijk: "Wij gaan gewoon weer boeven vangen en de normen en waarden in stand houden." Inmiddels blijkt uit de halfjaarcijfers van zijn werkgebied dat er een grote stap voorwaarts is gemaakt. Het aantal verdachten tegen wie in het eerste halfjaar van 2004 proces-verbaal is opgemaakt wegens het plegen van een misdrijf is aanzienlijk gestegen in vergelijking met dezelfde periode in 2003. Met name het aantal minderjarige verdachten nam met ruim 83% toe en ook het aantal verdachten van geweldsdelicten steeg met ruim 16%.

De Koggen is een van de zeven afdelingen van de regiopolitie Noord-Holland Noord en heeft als werkgebied de (12) gemeenten in West-Friesland, met uitzondering van Hoorn. In dat gebied werken zo'n 90 politiemannen en -vrouwen. In een interview eerder dit jaar in het Noordhollands Dagblad gaf Gerard Heijstee aan, dat de politie zich meer moet richten op haar kerntaken, opsporing en handhaving, en weer gewoon boeven moet gaan vangen. Gerard Heijstee: "De samenleving mag in eerste instantie niet van de politie verwachten dat wij het aantal misdrijven terug kunnen dringen, net zo min als dat wij bijvoorbeeld de brandweer verantwoordelijk mogen houden voor het aantal branden. Wat de mensen wel van ons mogen verwachten is dat wij goed onderzoek verrichten en de daders oppakken."

Kerntaken
Zoals gezegd, richtte de politie in de Koggen zich meer op haar kerntaken, zoals geweld, jeugdcriminaliteit en verkeer. De ruimte hiervoor werd gevonden door het afstoten van oneigenlijk politiewerk naar de organisaties waar deze taken thuis hoorden en door slimmer samen te werken met partners. "Een goed voorbeeld is de aanpak van overlast in de recreatiegebieden. Door goede samenwerking en een integrale aanpak liepen het aantal meldingen en strafbare feiten sterk terug." Maar ook in de eigen werkzaamheden werden verbeteringen aangebracht. "Overlastmeldingen kosten veel tijd. Door met betrokken partijen duidelijke afspraken te maken en te vragen wat zij zelf al aan hun probleem hadden gedaan, werd veel tijd gewonnen. Je mag van mensen best verwachten dat zij zelf ook initiatieven nemen."aldus Heijstee.

Aanhoudingen
Het aantal verdachten tegen wie een proces-verbaal werd ingezonden naar het Openbaar Ministerie steeg in het eerste halfjaar met ruim 25%. Van 570 verdachten in de eerste helft van 2003 naar 716 in de eerste helft van dit jaar. Hiervan waren 134 verdachten minderjarig (onder de 18) tegen 73 in 2003. Wegens geweldsdelicten werd tegen 162 verdachten proces-verbaal opgemaakt in 2003 was dit tegen 140 verdachten.

Het aantal aangiften is in de eerste helft van dit jaar gestegen. Er werd 332 maal aangifte gedaan inzake geweld tegen 330 aangiften over dezelfde in 2003. Er werden 181 woninginbraken gepleegd (135 in 2003), 529 diefstallen uit auto's (461 in 2003) 41 diefstallen van auto's (64 in 2003) en 307 vernielingen aan auto's (305 in 2003). Er werden 29 verdachten aangehouden voor het plegen van genoemde feiten (25 in 2003).

Woninginbrakenteam
Gerard Heijstee: "Woninginbraken zijn ernstige misdrijven. Bewoners worden heel direct geconfronteerd met inbreuk in hun privé-leven. In Westfriesland investeren wij dan ook in een speciaal daarvoor opgericht woninginbrakenteam. En met succes, want door deze werkwijze weten we ruim twee maal zoveel woninginbraken op te lossen als elders in de regio."

Verkeer
In het kader van de inzet voor de verkeersveiligheid vinden zeer regelmatig controles plaats. In de eerste helft van dit jaar zijn bij alcoholcontroles en steekproeven ruim 4900 blaastesten afgenomen. In West-Friesland werden 275 bestuurder bekeurd voor het rijden onder invloed.

Ergernissen
In het eerste halfjaar werden ruim 5370 bekeuringen uitgeschreven (ruim 2200 met staandehouding), waarvan ongeveer 1100 voor de meest voorkomende ergernissen op straat. Onder ergernissen worden die feiten begrepen die voor de inwoners het meeste overlast en irritatie veroorzaken, zoals snelheid in de dorpen en wijken, geluidsoverlast, baldadigheid, wild plassen en opgevoerde bromfietsen.

Prioriteit-1 meldingen
De politie stelt zich ten doel om bij meldingen van ernstige voorvallen binnen 1 kwartier terplaatste te zijn. Ernstige voorvallen zijn zaken waarbij personen in direct (levens)gevaar verkeren of waar daders van een ernstig misdrijf zijn overlopen. Bij bijna 97% van deze meldingen was de politie (ruim) binnen deze tijd aanwezig en kon direct handelend worden optreden.

Getuigen
Tegenover het positieve nieuws signaleert Heijstee ook een negatieve ontwikkeling: "Iedereen wil graag dat de politie handelend optreed. Maar steeds minder mensen zijn bereid om als getuige op te treden. Mensen beseffen te weinig dat getuigen noodzakelijk zijn om een verdachte te pakken en om te kunnen bewijzen dat deze een strafbaar feit heeft begaan. Bij het oplossen van misdrijven heeft iedereen een eigen verantwoordelijkheid."