FNV

CAO's 2005: FNV zet in op 1,25 procent meer loon

De FNV gaat het nieuwe CAO-seizoen in met een maximale looneis van 1,25 procent. Dat heeft de vakcentrale vanmiddag bekendgemaakt bij de presentatie van haar arbeidsvoorwaardennota 'Werk aan de winkel'. De FNV-bonden hebben de onderhandelingsruimte vastgesteld op 3 procent.

"Hoeveel zelfbeheersing het ook kost, we laten ons niet provoceren door dit kabinet," aldus FNV's CAO-coördinator Agnes Jongerius. "We blijven vasthouden aan een verantwoorde loonontwikkeling."

Met de looneis, die mikt op koopkrachtbeleid, negeert Nederlands grootste vakcentrale bewust het kabinetsbesluit om CAO's met een loonsverhoging niet algemeen verbindend te verklaren (te AVV'en).

Door de maatregel van het kabinet zijn werkgevers die niet zijn aangesloten bij een brancheorganisatie niet gebonden aan de CAO-afspraken. Jongerius: "Hoe belangrijk we het AVV'en ook vinden, de manier waarop minister De Geus dit instrument misbruikt, oogst algemene afkeuring, dus ook de onze."

Het vorig jaar ingezette beleid om collectieve ziektekostenverzekeringen af te sluiten wil de FNV met kracht doorzetten. "Drie miljoen mensen die vanwege de kosten hun gebit niet meer laten controleren, geeft aan dat er nog wel wat te doen is," aldus Agnes Jongerius. Andere onderwerpen die CAO-onderhandelaars in 2005 op tafel kunnen leggen zijn onder meer slimmer en socialer werken en afspraken over kinderopvang.

Over "twee absolute strijdpunten", het vroegpensioen en de loonaanvulling in het tweede ziektejaar, kan de FNV nog geen definitieve CAO-inzet bepalen. Jongerius: "We kennen de voorstellen van het kabinet op dit punt en we voeren acties om bijstellingen af te dwingen. Zo gauw de plannen definitief zijn, stemmen we onze strategie daarop af."

De Federatieraad ­ het 'parlement' van de FNV ­ stelt op 22 november het arbeidsvoorwaardenbeleid definitief vast.

20 september 2004