European Commission

CES/04/108

Brussel, 16 september 2004

EESC: doeltreffend EU-beleid vereist gepaste financiering

Tijdens de zitting van het Europees Economisch en Sociaal Comité (EESC) van 15 en 16 september jl. stond o.a. een advies van Georgios Dassis (groep II, werknemers, Griekenland) op de agenda, getiteld "Bouwen aan onze gemeenschappelijke toekomst - Beleidsuitdagingen en begrotingsmiddelen in de uitgebreide Unie 2007-2013". Dassis pleitte bij de behandeling van zijn advies vurig voor verhoging van de EU-begroting, teneinde het EU-beleid op een aantal belangrijke terreinen succesvol te kunnen uitvoeren. "Als er niet meer geld komt, kan dat ten koste gaan van het structuurbeleid van de EU", aldus de EESC-rapporteur. "Ik begrijp de bezorgdheid van de nettobetalers, maar een doeltreffende uitvoering van het EU-beleid vereist een gedegen financiering."

Dassis stelt in zijn advies, dat met 143 stemmen vóór en 26 tegen, bij 11 onthoudingen, werd goedgekeurd, dat de Mededeling van de Europese Commissie over de financiële vooruitzichten van de EU over het geheel genomen goed in elkaar zit, maar dat de EU er alleen in kan slagen een geloofwaardig politiek project op te zetten als zij voldoende middelen krijgt om daaraan uitvoering te geven.

Daarom moet serieus worden overwogen de drempel voor de eigen middelen van de EU tot 1,30 % van het BNP op te trekken.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Vasco de Oliveira of Tristan Macdonald (persdienst van het EESC, Belliardstraat 99, B-1040 Brussel).

Tel.: 02 546 9396/9586; mobiel nr.: 0475 753 202

E-mail: press@esc.eu.int

Website: http://www.esc.eu.int/press/index_en.asp Het Europees Economisch en Sociaal Comité (EESC) is een Europees adviesorgaan, dat sinds zijn oprichting in 1957 (Verdrag van Rome) als officiële spreekbuis van de diverse sociaal-economische geledingen binnen het maatschappelijk middenveld fungeert. Dankzij zijn adviserende functie hebben zijn leden, en dus ook de door hen vertegenwoordigde organisaties, de mogelijkheid om deel te nemen aan het Europese besluitvormingsproces. Het EESC telt 317 leden, die voor een periode van vier jaar door de Europese Raad worden benoemd.