CTGZORG

CTG/ZAio adviseert uurtarief medisch specialisten van euro 140

Het College tarieven gezondheidszorg / de Zorgautoriteit in oprichting (CTG/ZAio) heeft vandaag op verzoek van het Ministerie van VWS over een macrobudgettair neutraal uurtarief geadviseerd. Dit tarief vormt een onderdeel van de nieuwe bekostigingssystematiek voor ziekenhuiszorg via diagnosebehandelingcombinaties (DBC's), die per 1 januari 2005 wordt ingevoerd. 'Macrobudgettair neutraal' wil zeggen dat medisch specialisten er gemiddeld genomen door de systematiekwijziging financieel niet op voor- of achteruit gaan. Overigens gaat het hier om een tijdelijke oplossing: op verzoek van het Ministerie van VWS brengt een commissie medio 2005 advies uit over een inhoudelijk onderbouwd uurtarief.

Reden voor het voorlopige karakter van het uurtarief is dat een aantal relevante gegevens nog niet met volledige zekerheid is vast te stellen. In de loop van 2005 zal er (via nacalculatie) een nieuwe berekening worden gemaakt van het macrobudgettaire uurtarief. Dan zal ook worden bezien wat met eventuele verschillen zal gebeuren. Het DBC-tarief kent een ziekenhuisdeel en een specialistendeel. Ten aanzien van het ziekenhuisdeel geldt dat voor 10% van de DBC's per 1 januari 2005 onderhandelingen tussen zorgverzekeraar en instelling mogelijk zijn over prijs, volume en kwaliteit. Voor het bijbehorende specialistendeel gaat het door CTG/ZAio geadviseerde uurtarief gelden.

De Minister van VWS zal met de Orde van Medisch Specialisten overleg voeren over bovengenoemd advies. In de vergadering van 30 september aanstaande zal CTG/ZAio het macroneutrale uurtarief vervolgens formeel vaststellen.
Het College tarieven gezondheidszorg/de Zorgautoriteit i.o. (CTG/ZAio) stelt de tarieven en budgetten vast voor instellingen en beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg. CTG/ZAio is een bij wet ingesteld zelfstandig bestuursorgaan.

Utrecht, 20 september 2004

Nadere informatie naar aanleiding van dit persbericht kan worden ingewonnen bij:
drs. H. van Vliet, secretaris 06 - 558 20 547
mw. N.D.M. Boudewijn, hoofd Communicatie 06 - 462 87 349

Telefoonnummer CTG/ZAio: 030 296 81 11
Website: www.ctg-zaio.nl

20 sep 04 17:16