Ingezonden persbericht


Persbericht

PROVINCIE NOORD-BRABANT GAAT DOOR MET MOBILE TRAFFIC SERVICES VAN LOGICACMG

Verkeersinformatie op basis van GSM-netwerk in gehele provincie beschikbaar

Amstelveen, 20 september 2004

Gedeputeerde Staten van de provincie Noord-Brabant hebben vandaag bekend gemaakt de komende twee jaar in de hele provincie de verkeersdienst Mobile Traffic Services (MTS) in te zetten. Het door LogicaCMG ontwikkelde MTS levert informatie over snelheden en reistijden van voertuigen door het anoniem volgen van mobiele telefoons. Vanaf 2005 komt deze informatie real-time beschikbaar voor weggebruikers via internet en route-informatiepanelen langs provinciale wegen.

Het afgelopen jaar is MTS door de provincie Noord-Brabant als proef ingezet in het gebied rond Breda en Tilburg en op en tussen de A16, A58, A59 en N261. Tijdens de proef is uit een validatiestudie van verkeerskundig advies- en onderzoeksbureau Goudappel Coffeng gebleken dat MTS betrouwbare verkeersinformatie oplevert. De provincie wil met behulp van MTS een beter beeld krijgen van de verkeersstromen en de weggebruiker real-time kunnen informeren over verkeersopstoppingen en reistijden.

De wensen van de overheid (als wegbeheerder) en de automobilist op het gebied van verkeersinformatie zijn in de afgelopen jaren sterk toegenomen. De nota Mobiliteit zal hier veel aandacht aan besteden. Niet langer is verkeersinformatie van oprit tot afrit voldoende. Wegbeheerders en -gebruikers willen steeds meer informatie over de situatie op de wegen tijdens een reis van deur tot deur. Dit betekent dat verkeersdetectie ook op provinciale en stedelijke wegen noodzakelijk is geworden. In tegenstelling tot andere systemen levert MTS verkeersinformatie over het gehele wegennet, zowel die van het rijk als van provincies en gemeenten. De huidige lusdetectie levert alleen op rijksautosnelwegen informatie over de reistijd. Gezien de hoge dichtheid aan lussen die hiervoor nodig is, zou deze methodiek voor de overige provinciale en gemeentelijke wegen erg hoge kosten met zich meebrengen. De infrastructuur hiervoor is kostbaar, moeilijk aan te leggen en vraagt onderhoud. Met MTS is dit niet nodig. Bovendien duurt de aanleg van detectielussen veel langer dan de installatie van de MTS-software. De uitroltijd van MTS binnen de gehele provincie is slechts drie maanden. Daarnaast hoeft de provincie geen aanvullende beheerorganisatie in te richten omdat MTS als dienst in de vorm van een abonnement wordt aangeboden.

Haye Mensonides, Managing Director LogicaCMG Public Sector: wij zijn zeer verheugd dat de Gedeputeerde Staten van de provincie Noord-Brabant hebben besloten MTS in de gehele provincie in te zetten. Deze overeenkomst brengt LogicaCMG een stap dichterbij onze ambitie om MTS landelijk uit te rollen.

De basis van MTS is het gebruik van het GSM-netwerk. Dit gebeurt in samenwerking met de Schotse partner Applied Generics en telecombedrijf Vodafone. De MTS-verkeersgegevens worden berekend met behulp van data die anoniem aan het GSM-netwerk worden onttrokken. Via gecodeerde data wordt inzicht verkregen in de verplaatsing van mobiele telefoons op het wegennet. Op basis hiervan worden vervolgens reistijden en snelheden berekend. Via passieve monitoring van het GSM-netwerk wordt anonieme informatie ingewonnen, zonder dat individuele mobiele telefoons worden benaderd.


1