Gemeente Dordrecht


---

Verzelfstandiging openbaar onderwijs vanaf 1 januari

Ronald van Dijk
Het college van Burgemeester en Wethouders stelt voor om het openbaar onderwijs vanaf 1 januari 2005 te verzelfstandigen. Voor het Johan de Witt-gymnasium, dat nu door het gemeentebestuur wordt bestuurd, wordt voorgesteld een tijdelijke stichting op te richten, de Stichting Johan de Witt-gymnasium. Voor het Openbaar Primair Onderwijs Dordrecht (OPOD), dat nu wordt bestuurd door de bestuurscommissie OPOD, wordt voorgesteld de stichting OPOD op te richten. Daarnaast wordt voorgesteld een verkenning uit te voeren naar de meerwaarde van bestuurlijke, regionale samenwerking van het openbaar voortgezet onderwijs. Dit betreft naast het Johan de Witt-gymnasium ook het Stedelijk Dalton Lyceum. Het bestuur van het Stedelijk Dalton Lyceum is op 1 augustus 2003 verzelfstandigd in de Stichting voor Openbaar Onderwijs in Dordrecht.

Het gemeentebestuur van Dordrecht wil niet langer optreden als schoolbestuurder vanwege met name de "dubbele pettenproblematiek". Zij wil zich volledig wijden aan het lokale onderwijsbeleid. Het openbaar onderwijs krijgt dan een schoolbestuur dat zich volledig kan richten op de bestuurlijke taak. Het uitgangspunt bij verzelfstandiging is dat de besturen voldoende toegerust zijn om te kunnen functioneren binnen de gekozen optimale bestuursvorm.

Stichting voor Openbaar Onderwijs in Dordrecht
Voor de Stichting voor Openbaar Onderwijs in Dordrecht en het Johan de Witt-gymnasium wordt onderzocht of zij in de regio Zuid-Holland-Zuid kunnen worden ondergebracht bij een regionaal bestuur voor Openbaar Voortgezet Onderwijs. Zo'n clustering kan veel voordelen bieden. De meerwaarde van regionale bestuurlijke schaalvergroting wordt nader verkend. De resultaten hiervan worden in het voorjaar van 2005 verwacht.

Het Johan de Witt-gymnasium
De keuze voor een definitieve bestuursvorm wordt voor twee jaar uitgesteld gezien de fragiele financiële, personele en materiële positie van het Johan de Witt-gymnasium. Voorgesteld wordt het bestuur van het Johan de Witt-gymnasium per 1 januari 2005 te verzelfstandigen in de vorm van een tijdelijke stichting. Dit bestuur is een openbare stichting voor uiterlijk 2 jaar, die bij voorkeur over 3 jaar opgaat in een regionaal bestuur voor het openbaar voortgezet onderwijs in de regio Zuid-Holland-Zuid. Een andere optie is dat het Johan de Witt-gymnasium wordt ondergebracht bij de landelijke Onderwijsstichting Zelfstandige Gymnasia.

Het Openbaar Primair Onderwijs Dordrecht
Het voorstel is om het Openbaar Primair Onderwijs per 1 januari 2005 te verzelfstandigen in een openbare `Stichting Openbaar Primair Onderwijs Dordrecht'.

Procedure
Het voorstel van het college van B&W wordt besproken in de commissie Onderwijs en Welzijn en vervolgens in de gemeenteraad. Na vaststelling in de gemeenteraad wordt het voorstel besproken met de medezeggenschapsraden.

Huidige situatie
Het gemeentebestuur is momenteel volledig bestuurder van het Johan de Witt-gymnasium. Daarnaast is het gemeentebestuur nog financieel verantwoordelijk voor de bestuurscommissie Openbaar Primair Onderwijs Dordrecht.