Ingezonden persbericht


Persbericht

Hortus botanicus Leiden

Oranjerie en Vakwerkschuur officieel geopend na restauratie

21 september 2004

Dinsdagmiddag 21 september zullen na een grondige restauratie de Oranjerie van de Hortus botanicus Leiden en de aangrenzende Vakwerkschuur officieel weer in gebruik genomen worden.

Met de voltooiing van de restauratie van deze gebouwen kan de Universiteit Leiden zich met recht hoeder van bijzonder cultureel erfgoed noemen. De fondsenwerving voor dit uitgebreide project was in handen van de Stichting Campagne voor Leiden. Campagne voor Leiden is een door de Universiteit Leiden en het Leids Universiteits Fonds opgerichte stichting voor het werven van fondsen voor grootschalige en vernieuwende projecten op het gebied van onderwijs, onderzoek en het beheer van universitaire collecties en gebouwen.

Het behoud van de monumentale gebouwen op het (Universitaire) Hortusterrein vroeg de laatste jaren veel aandacht. Het was duidelijk dat er nu iets moest gebeuren om zowel de Oranjerie als de Vakwerkschuur voor de toekomst te behouden. Tijdens de winter van 2003/2004 was het een komen en gaan van bouwers, schilders en technici. De subtropische planten die normaal tijdens de winter in de Oranjerie onderdak vinden, stonden in een noodkas op het plein voor het gebouw.

Intussen hebben deze planten een zomer de tijd gehad om weer bij te komen van hun tijdelijke winterverblijf en zullen de imposante kuipplanten vanaf eind oktober hun eerste winter in de nieuwe oude Oranjerie beleven.

Oranjerie zomer 2004 Kleurschema houtwerk Vakwerkschuur

Onder begeleiding van het Bureau Vastgoed van de Universiteit Leiden is de restauratie van beide gebouwen voorspoedig verlopen. Bureau Kamphuis uit Delft deed, voorafgaand aan de werkzaamheden, een grondig bouwhistorisch onderzoek. Daaruit komen gegevens naar voren over bijvoorbeeld kleurlagen op houtwerk, originele bouwmaterialen en dergelijke. Zo kunnen beslissingen genomen worden over de mate waarin een gebouw restauratie, herstel of renovatie behoeft. Vanwege de bijzondere aard van dit project werd de expertise gezocht van restauratiearchitect Maarten Fritz uit Bussum. Voor de Oranjerie (bouwdatum 1744) en Vakwerkschuur (bouwdatum 1842) werd voor een onzichtbare restauratie gekozen. Dat betekent dat er wel een heleboel intern kan veranderen maar dat het aan de buitenzijde lijkt alsof de gebouwen er altijd zo hebben gestaan. Wie bijvoorbeeld de Vakwerkschuur kende vóór de winter van 2004 weet dat er een heleboel veranderd is. Zo is een deel van de gevel als het ware doorgetrokken. Tussen de Oranjerie en de Vakwerkschuur stond een gebouw waar een Trafo-installatie in onder was gebracht. Dit gebouw onderbrak de gevellijn van de Vakwerkschuur naar de Oranjerie. Nu is niet meer te zien dat de Trafo er wel degelijk nog is (maar naar achteren in het gebouw weggewerkt) en de gevel van de schuur loopt door naar de Oranjerie alsof die er altijd zo gestaan heeft.

De grote ingreep in de Oranjerie bestond vooral uit het behouden van het gebouw voor de komende eeuwen en het invoegen van nieuwe functies zoals een voorbereidingsruimte voor catering. Een deel van de houten kapconstructie van de Oranjerie is vervangen en er zijn technisch zeer verfijnde installaties op de zolders aangebracht om de luchtcirculatie in de hallen te regelen.

Beide gebouwen zijn met respect voor de eeuwen die ze al achter de rug hebben behandeld en nu weer bestand tegen de aanstormende nieuwe tijd. In de winter zal de Oranjerie voorbehouden blijven aan de collectie subtropische kuipplanten, in de zomer worden er traditioneel concerten en exposities gehouden. Ook het gebruik van de ruimte wordt op deze manier voortgezet zoals dat de bedoeling was in 1744. Eén ding is er echter veranderd: er kan echt worden getrouwd in de Oranjerie en van die mogelijkheid hebben al vele bruidsparen gebruikt gemaakt. De toekomst ligt open voor de planten, de gebruikers en de bezoekers van de Oranjerie in Hortus botanicus van Leiden.

Officiële opening Oranjerie en Vakwerkschuur

Waar

Oranjerie - Hortus botanicus Leiden, Rapenburg 73, Leiden

Wanneer

Dinsdag 21 september 2004

Programma:

17.00 17.30 uur

Ontvangst

17.30 uur

Welkom, daarna officiële openingshandeling door dhr. Mr. A.W. Kist, voorzitter van het College van Bestuur van de Universiteit Leiden. Sprekers zijn dhr. Dr. J. Termolen, directeur van Paleis Het Loo en dhr. Dr. Bas Haring, hoofddocent Kunstmatige Intelligentie en Mediatechnologie aan de Universiteit Leiden.

De opening wordt rond 18.15 uur afgesloten met een borrel.

Aan de redactie:

Mocht u aanwezig willen zijn of meer informatie over de restauratie van de beide gebouwen willen ontvangen dan kunt u contact opnemen met:

Mevr. Dr. Gerda van Uffelen of Stans van der Veen - Hortus botanicus Leiden 071-5275144

17 september 2004, Leiden

t (0031) 071 - 5275144
f (0031) 071 - 5275199
e veen@hortus.leidenuniv.nl
s www.hortusleiden.nl