Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Minister Veerman installeert Commissie alternatieven borging mestdistributie

20 september 2004 - Minister Veerman van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft een commissie geïnstalleerd die zich zal buigen over alternatieve mogelijkheden voor een verantwoorde mestdistributie. De 'Commissie ter toetsing van alternatieve verantwoordingssystemen in de mestdistributie' staat onder voorzitterschap van de heer dr. R.W. Welschen, oud-burgemeester van Eindhoven.

Voor het welslagen van het mestbeleid is de borging van de mestdistributie essentieel. De druk op dit onderdeel van de mestketen is echter groot. In het nieuwe stelsel van gebruiksnormen dat per 1 januari 2006 van kracht wordt, zal deze druk nog verder toenemen. Daarom heeft de minister gekozen voor een strakke regulering van de mestdistributie. Vanuit de praktijk is echter gevraagd om meer ruimte voor alternatieve wijzen van verantwoording en borging van de meststromen. Minister Veerman wil deze ruimte bieden omdat het past in het uitgangspunt dat de sector waar mogelijk zijn eigen verantwoordelijkheid moet kunnen nemen. Handhaafbaarheid, zorgvuldigheid en transparantie zijn dan echter belangrijke voorwaarden die Veerman aan deze alternatieve mogelijkheden stelt. Om te komen tot een weloverwogen en onafhankelijke toetsing van initiatieven heeft de minister besloten een commissie in te stellen met als taak:
* een toetsingskader op te stellen op basis waarvan initiatieven uit de sector beoordeeld kunnen worden en
* het toetsen van initiatieven en deze voorzien van een advies aanbieden aan de minister. Het eerste deel van de opdracht dient uiterlijk 1 december van dit jaar afgerond te worden. De toetsing van initiatieven uit de sector dient per 15 april 2005 afgerond te zijn. Daar waar de Commissie in de uitvoering van haar taak tot inzichten komt die bij kunnen dragen aan de effectiviteit van het beleid rond de mestdistributie is zij vrij de minister hierover van advies te dienen.

De Commissie bestaat naast de voorzitter uit de heer prof. dr. ir. R. Rabbinge (lid Eerste Kamer en hoogleraar aan de Universiteit van Wageningen), de heer R.A.Th. Bleijswijk (directeur ECAS B.V.), de heer prof. dr. Ph. Eijlander (directeur Schoordijk Instituut), de heer M. van den Heuvel (voorzitter sectie Meststoffendistributie van CUMELA Nederland), de heer W. Zwanenburg (vice-voorzitter NVV), mevrouw A.L. ten Have-Mellema (LTO-Nederland), de heer J. Bartelds (LTO-Nederland), de heer J. Wijnen (LTO-Nederland), de heer dr. ir. H. Smit (manager en procesbegeleider WING) en de heer drs. M. van Rietschoten (beleidsmedewerker Directie Landbouw, assistent-secretaris).