Verbond van Verzekeraars

Nieuwe Europese Commissie nieuwe gezichten voor verzekeraars

José Manuel Barosso, voorzitter van de Europese Commissie, heeft onlangs zijn ploeg met Eurocommissarissen bekendgemaakt, die vanaf 1 november in functie treedt. Ook op de Brusselse Directoraten-Generaal die er voor verzekeraars het meest toe doen, zijn nieuwe mensen gezet. Met wie hebben verzekeraars de komende vijf jaar vooral te maken? Verzekerd! maakte een overzicht .

1. Neelie Kroes (Nederland): Commissaris voor mededinging, een zware en belangrijke post. Kroes (VVD) was van 1982 tot 1989 minister van Verkeer en Waterstaat. Later was ze president van Universiteit Nyenrode. Een relevant dossier uit Kroes portefeuille voor verzekeraars is de groepsvrijstellingsverordening, die per april
2003 weer voor tien jaar is ingegaan.

2. Charly McCreevy (Ierland): Commissaris voor interne markt en financiële diensten en daarmee opvolger van Frits Bolkestein. McCreevy was voor zijn partij Fianna Fáil minister van Financiën in Ierland. Het onderwerp vrij verkeer van kapitaal zal straks onder zijn verantwoordelijkheid vallen. Veel van zijn dossiers zijn voor verzekeraars relevant, zoals toezicht, Wet financiële dienstverlening (Wfd), Wet financieel toezicht en verslaglegging.
3. Markos Kyprianou (Cyprus): Commissaris voor het nieuwe DG volksgezondheid en consumentenbescherming. Kyprianou is lid van de Cypriotische democratische partij DIKO, en was eerder minister van Financiën. Hij was al toegevoegd aan de Eurocommissaris voor begroting. Relevante dossiers voor verzekeraars: gedragscodes en natuurlijk consumentenbeleid zoals de Richtlijn voor tussenpersonen (uitgewerkt in de Wfd) en de komende Richtlijn voor consumentenbescherming.

4. Vladimir Spidla (Tsjechië): Commissaris voor werkgelegenheid, sociale zaken en gelijke kansen. Spidla is in Tsjechië lid van de sociaal-democratische partij CSSD, en was minister-president. Onder de huidige EU-voorzitter Prodi is de Griek Dimas verantwoordelijk voor dit Directoraat-Generaal. Dossiers bij verzekeraars: sociale zekerheid (arbeidsongeschiktheid), beroepsziekten, werkgeversaansprakelijkheid, nieuw zorgstelsel en de Richtlijn gelijke behandeling mannen en vrouwen (bij pensioenen).

5. Peter Mandelson (Engeland): Commissaris voor handel en de internationale concurrentie. Mandelson was een van de drijvende krachten achter de New Labour-beweging. Onder Tony Blair was hij staatssecretaris van handel en industrie, en staatssecretaris voor Noord-Ierland. Voor verzekeraars is dit DG relevant voor zaken die met de WTO/GATTS samenhangen: daarbij gaat het om het opheffen van internationale barrières van het verkeer van diensten.
6. Rocco Butiglione (Italië): Commissaris voor justitie, veiligheid en vrijheid. Butiglione is lid van de christen-democratische partij, en was minister voor Europese zaken in Italië. Mogelijk dat verzekeraars met dit DG te maken krijgen als het gaat om Europese aspecten rondom de bestrijding van criminaliteit en fraude.

Verzekerd!, september 2004