Politie Friesland

Politieberichten van 19/0 (13.00 uur) tot 20/9 (07.00 uur)

Fryslân 20-09-2004 - Voor verdere informatie kunt u op werkdagen tussen 07.00 en 15.00 uur contact opnemen met Bureau Communicatie, telefoonnummer 0900 8844.

Wouterswoude: inbraak bedrijf
In de nacht van zaterdag op zondag werd ingebroken in een bedrijf aan de Broeklaan. Van het pand werd een raam vernield, waarna beurs met enkele honderden euros werd weggenomen. Een 43-jarige inwoner van Wouterswoude deed aangifte.

Munein: inbraak woning
In een woning aan de Mounewei werd ion de nacht van zaterdag op zondag ingebroken. Men kwam het pand binnen door een raampje stuk te slaan. Weggenomen werd een geldbedrag van enkele honderden euros. De 60-jarige bewoner deed aangifte.

Nes Ameland: ongeval met politiemotor
Een 45-jarige motoragent heeft zaterdag omstreeks 13.30 uur lestel opgelopen bij een ongeval op de Reeweg. Hij kwam ten val toen hij hard moest remmen voor een auto, bestuurd door een 61-jarige inwoonster van Elst, die geen goed zicht had op de weg en plotseling vanuit een oprit de weg opreed. De motoragent liep bij zijn val kneuzingen aan knie en enkel op.

Leeuwarden: inbraak horecagelegenheid
In een horecapand aan het Noordvliet werd in de nacht van zaterdag op zondag ingebroken. Nadta men een deur geforceerd, werden onder meer twee gokkasten opengebroken en twee kassalades geleegd. De totale waarde bedraagt ruim 1000 euro. Een 37-jarige inwoner van Leeuwarden deed aangifte.

Terhorne: vernielingen bij Hearresylsterbrug
Onbekenden hebben in de nacht van zaterdag op zondag vernielingen verricht rond de brug aan de Utbuorren. Bij genoemde brug is een bedrijf bezig met het aanleggen van een steiger, waarvoor onder andere een praam met daarop een kraan wordt gebruikt. Van deze kraan werden drie ruiten vernield en werd een radio weggenomen. Tevens werden goederen die zich in de kraan bevonden en in het water gegooid. Een spuitbus met verf werd op diverse plaatsen leeggespoten. Bij de brug lag eveneens een sleepboot, waarvan ook een aantal ruiten was vernield. Tenslotte werd een stroomverdeelkast weggenomen. Een 37-jarige inwoner van Terherne deed namens het bedrijf aangifte.

Noordwolde: aanhouding na bedreiging met mes
Een 36-jarige inwoner van Noordwolde is zondag omstreeks 18.30 uur op het politiebureau in Wolvega aangehouden. De man wordt ervan verdacht een 24-jarige plaatsgenoot met een mes te hebben bedreigd. Laatstgenoemde reed met zijn auto, met daarin drie passagiers, over de Nieuweweg, toen een achterop komende auto ging bumperkleven. Deze auto haalde op een gegeven moment in, waarop de bestuurder een mes toonde. Hij stuurde vervolgens scherp naar rechts en trapte op de rem. Beide autos kwamen tot stilstand, waarna de man met het mes uitstapte en daarmee dreigend op de andere auto afliep. Deze reed daarop weg, waarna nog een achtervolging volgde tot de verdachte op een gegeven moment afhaakte. De bestuurder van de belaagde auto reed naar het politiebureau in Wolvega, waar hij en de drie inzittenden aangifte deden. De verdachte werd aan het bureau uitgenodigd en daar direct aangehouden.

Sneek: aanhouding
Een 34-jarige Sneker is zondag omstreeks 17.50 uur aangehouden op verdenking van vernieling. Een getuige zag dat de man tegen drie geparkeerde autos trapte, waarop hij hem aanhield. De verdachte probeerde zich nog te verzetten, waarbij hij de getuige in de vinger beet. Met behulp van twee buurmannen kon de man tot de politie arriveerde in bedwang worden gehouden. De verdachte werd aangehouden voor vernieling en mishandeling.

Leeuwarden: inbraak in een bedrijf
Zondag tussen 04.30 uur en 17.00 uur werd ingebroken in een bedrijf aan de Snekertrekweg. Op onbekende wijze is men binnen gekomen. In het bedrijf werd een kluis weggenomen. Ook werden een viertal gsms en een onbekende hoeveelheid geld uit een geldkistjes weggenomen. Aangifte werd gedaan door een 36-jarige inwoner van Jelsum.

Leeuwarden: bedreiging
Zondag omstreeks 20.30 loopt een 18-jarige inwoner van Leeuwarden samen met zijn vriendin over de Nieuwestad. Op een gegeven moment komen twee hen onbekende mannen aan lopen en beginnen tegen de vriendin te schelden. Wanneer de 18-jarige hier wat van zegt krijgt hij meteen een paar klappen op zijn hoofd. Hij rent weg, waarbij hij door de twee wordt achtervolgd. Tijdens deze achtervolging ziet hij, dat de twee belagers messen bij zich hadden. Op het Ruiterskwartier worden beide mannen door de politie aangehouden. Betreft een 38-jarige inwoner van Britsum en een 34-jarige inwoner van Leeuwarden. De beide messen zijn in beslag genomen. Beide verdachten zijn overgebracht naar het bureau.

Wolsum: aanrijding met letsel
Zondag omstreeks 20.25 uur vond op de Wolsumerdijk een aanrijding plaats. Een 18-jarige inwoonster van Schagen had te laat de afslag genomen en botste met haar auto tegen de brugleuning, waarbij ook een lichtmast werd geraakt. De bestuurster werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis te Sneek voor onderzoek.

Joure: rijden onder invloed van drugs
Zondag omstreeks 23.08 uur werd gemeld dat een jongeman al enige tijd in een stilstaande auto achter het stuur zou zitten op de Prins Bernhardlaan. Ter plaatse reageerde de jongeman nergens op en was niet aanspreekbaar. Door ambulancepersoneel werd de jongeman onderzocht en hij bleek GHB te hebben gebruikt. De jongeman, een 21-jarige inwoner van Heerenveen aangehouden en overgebracht naar het bureau. Op het bureau werd een bloedproef afgenomen door een arts.

Jistrum: rijden onder invloed
Zondag omstreeks 23.40 uur werd gemeld dat een vrouw een auto bestuurde, terwijl zij behoorlijk zou hebben gedronken. Bij een bushalte aan de Rijskstraatweg nabij de afslag Twijzelerheide werd de auto aangetroffen. De vrouw zat achter het stuur en de motor draaide nog. Zij wilde niet vrijwillig mee naar het bureau en werd aangehouden en overgebracht. Op het bureau blies zij 1240 ug/l, goed voor een rijverbod van 16 uur. Tevens werd haar rijbewijs in beslag genomen. Bleek een 33-jarige inwoonster van Augustinusga te zijn.

Leeuwarden: fietsendief aangehouden
Maandag omstreeks 01.00 uur werd op de Lange Marktstraat een 40-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden. Hij had even tevoren een fiets weggenomen vanaf het Oude Veemarktterrein. Dit werd gezien door een beveiligingsambtenaar. De man werd overgebracht naar het bureau.

Joure: rijden onder invloed
Maandag omstreeks 02.45 uur werd op de Geert Knolweg een 43-jarige inwoner van Joure gecontroleerd. Hij had gedronken en op het bureau blies hij 580 ug/l, goed voor een rijverbod van 6 uur. Verdachte was het niet eens met de uitslag en wilde een tegenonderzoek. Hierdoor werd door een arts een bloedproef afgenomen. Tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd.

Munnekezijl: twee vernielers aangehouden
Maandag omstreeks 20.50 uur werd gemeld dat door een groep mensen vernielingen werden gepleegd bij een woning aan de Kruisstraat. Na de vernieling zou men weggereden zijn. Twee mannen hadden een ruit van de woning vernield van een 31-jarige inwoner van Leeuwarden en waren ook in de woning geweest. Na onderzoek bleken de daders in de gemeente Kollumerland CA te wonen. Toen de politie bij de woning van één van de verdachte arriveerde, probeerden zij via de achterdeur weg te komen. Kort hierop werden de beide mannen aangehouden. Het bleek te gaan om een 26-jarige en een 42-jarige, beiden uit de gemeente Kollumerland CA. Zij zijn voor verder onderzoek overgebracht naar het bureau.