Gemeente Bergen op Zoom


Bergen op Zoom, AM en AMVEST tekenen samenwerkingsovereenkomst Bergse Haven

De ontwikkeling van Bergse Haven omvat circa 2.700 woningen en uiteenlopende recreatieve voorzieningen, zoals ligplaatsen voor de pleziervaart en horeca. Het masterplan is van Soeters Van Eldonk Ponec Architecten. Het investeringsniveau bedraagt circa 550 miljoen euro.

De gemeente Bergen op Zoom koos ruim een jaar geleden, na een zorgvuldige selectieprocedure, voor AM en AMVEST als partners voor de herontwikkeling van de Geertruidapolder naar een nieuwe Bergse Haven. De gemeente wil met het plan, naast het herstel van de relatie van de stad met het water, ook de ruimtelijke, economische, sociale en ecologische structuur van de stad versterken. In hun eerste planvisie ´Bergse Haven´ hebben AM en AMVEST hieraan een uitwerking gegeven.

In het afgelopen jaar hebben de gemeente en beide marktpartijen een haalbaarheidsstudie verricht. In juni 2004 werd een belangrijke doorbraak behaald door het sluiten van een overeenkomst door de gemeente met Koninklijke Nedalco. De alcoholproducent is nu nog gehuisvest in het plangebied, maar zal haar bedrijfsterrein uiterlijk voor 1 januari 2012 verlaten. Dit betekent een van de grootste industriële verhuizingen uit de Nederlandse geschiedenis.

Volgende fase
Met het sluiten van de samenwerkingsovereenkomst treedt een volgende fase aan in de planontwikkeling. Partijen werken nu het masterplan uit tot een stedenbouwkundig plan, waarna een realisatieovereenkomst zal worden gesloten. De bedoeling is om in 2005 te starten met de gefaseerde realisatie van Bergse Haven

Hoogwaardig stedelijk woon- en verblijfsgebied
De intentie van de partijen is om van Bergse Haven het meest hoogwaardige, stedelijk woon- en verblijfsgebied van westelijk Noord-Brabant te maken. Sleutelbegrippen zijn stad, water, natuur, historie en recreatie. De unieke ligging aan een centraal in het plangebied gelegen lagune en aan de rand van de historische binnenstad, biedt uitstekende ontwikkelingskansen. De bedoeling is een grote diversiteit aan woonmilieus te realiseren, die zich onderscheiden van bestaande woongebieden in Bergen op Zoom. In het masterplan zijn in samenwerking met Soeters Van Eldonk Ponec Architecten en in overleg met begeleidings- en klankbordgroepen uit Bergen op Zoom, zaken als beeldkwaliteit, stedenbouw, architectuur en fasering vastgelegd.
Bergse Haven is opgesplitst in zeven deelgebieden met een grote differentiatie in woonmilieus en gebouwtypologieën. Per gebied is tevens een goede mix van gestapelde (65%) en grondgebonden (35%) woningen voorzien, in zowel de koop- als huursector. Met het gedifferentieerde woningaanbod spelen AM en AMVEST in op een brede range van leefstijlen en woonbehoeften.

Fasering 2005 - 2023
De woningen in het plan Bergse Haven worden gefaseerd ontwikkeld en gerealiseerd in de periode 2005 - 2023. In de periode 2005 - 2015 zullen jaarlijks circa 100 woningen op de markt komen. In de periode daarna wordt het ontwikkelings- en bouwtempo verhoogd. In de fasering is rekening gehouden met de realisatie van andere woningbouwlocaties in de stad.