Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

'Internetvoorhoede doet Internet Explorer in de ban'

HAARLEM, 20 september 2004 - Ervaren internetters weigeren steeds vaker met Microsofts webbrowser Internet Explorer te werken en stappen over op alternatieven.

Dit blijkt althans uit een online enquête van ict-nieuwssite WebWereld. Maar liefst 54 procent van de WebWereld-bezoekers zegt standaard Firefox te gebruiken, de open-sourcebrowser van Mozilla. Het gebruik van Internet Explorer als de voorkeursbrowser is onder de lezer van de ict-nieuwssite afgekalfd tot een magere 32 procent.

De helft van de deelnemers aan de online opiniepeiling van WebWereld zegt Firefox te zijn gaan gebruiken omdat deze webbladeraar veiliger is dan Internet Explorer.

Een overweldigende 71 procent van de WebWereld-bezoekers die Firefox nu al als eerste of tweede browser gebruiken, heeft al enige tijd ervaring met deze software. Nog eens 10 procent zegt binnenkort alsnog over te stappen.

Een even groot percentage heeft Firefox wel gebruikt, maar is hier weer mee gestopt. Meest genoemde nadeel van deze browser is dat sommige internetpagina's niet correct worden weergegeven.

"Niet alleen uit onze online peiling, maar ook uit diverse onderzoeken blijkt dat het marktaandeel van Microsofts Internet Explorer tanende is", licht Laurens Verhagen, Chef Redactie van WebWereld, toe. "De vele berichten van de afgelopen maanden waarin beveiligingsproblemen met IE breed werden uitgemeten, spelen daar ongetwijfeld een belangrijke rol in."

Wat hierbij volgens Verhagen meespeelt, is de komst van de eerste officiële versie van Firefox, de open-sourcebrowser. Deze versie is in een paar dagen tijd al meer dan een miljoen keer gedownload. Ervaren internetters, zoals de lezers van WebWereld, blijken steeds vaker Firefox te gaan gebruiken. Verhagen: "Als dit een voorbode is voor de doorsnee-internetter, kan Microsoft zijn borst nat maken."

Verhagen wijst er op dat ook Firefox niet vrij van fouten is, maar dat het marktaandeel van de 'alternatieve' browsers, waartoe ook Opera en Apple Safari behoren, voor hackers nu nog niet interessant is.

OVER WEBWERELD

WebWereld (http://www.webwereld.nl) is een uitgave van IDG Communications Nederland en is na de introductie in 1995 uitgegroeid tot de best bezochte ict-nieuwssite van Nederland. WebWereld houdt maandelijks meer dan 300.000 ict-professionals op de hoogte van het laatste ict- en internetnieuws uit binnen- en buitenland.

---------------------------------------------
Noot voor de redactie (

Ingezonden persbericht