Gemeente Ede

Nummer 189 / Ede, 20 september 2004

Mevrouw M. Bastin - Uit den Boogaard Ridder in Orde van de Nederlandse Leeuw

Mevrouw Marjolein Bastin is benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. De versierselen die bij deze hoge koninklijke onderscheiding horen, heeft zij op maandag 20 september ontvangen uit handen van burgemeester R.C. Robbertsen van de gemeente Ede. De onderscheiding gaat naar Marjolein Bastin voor haar bijzondere verdiensten als aquarellist, natuurschrijfster en illustratror. Het uitzonderlijke karakter van haar creatieve activiteiten heeft tot internationale bekendheid geleid. Zij is uitgegroeid tot een uitstekende ambassadrice voor Nederland en de natuur. De uitreiking in haar woonplaats Wekerom gebeurde tijdens de viering van haar 30-jarig jubileum bij Libelle en haar 20-jarig jubileum bij uitgever Hallmark Cards.

Marjolein Bastin is geboren in Loenen aan de Vecht. Van jongs af aan was ze gefascineerd door de natuur. Haar rijke jeugd in de natuur was bepalend voor haar verdere leven. Zoals ze haar verbazing en liefde voor de natuur als klein meisje deelde met haar ouders, zo wilde zij later diezelfde passie delen met miljoenen andere mensen. Al dertig jaar is Marjolein Bastin vaste aquarelliste van het tijdschrift Libelle. Daarnaast tekent zij al 20 jaar voor Hallmark en is zij voor dit bedrijf een belangrijke bron voor wenskaarten en andere vormen van 'personel expression'. Vanaf 1992 is Marjolein ook internationaal bekend, met als grootste succes Amerika.

Weekblad Libelle
Na de Academie voor Beeldende Kunsten in Arnhem begon Marjolein Bastin in 1974 haar bijdragen te leveren aan Libelle. Enkele jaren later werd zij natuurillustratrice en ook natuurschrijfster voor dit grootste damesblad van Nederland. Ze heeft al vele jaren haar eigen natuurpagina die mateloos populair is bij miljoenen lezeressen. Niet alleen een wekelijks genot voor velen, maar ook een wekelijks kunstwerk waarin Marjolein haar liefde en respect voor de natuur overdraagt. In de loop der jaren is de naam Marjolein Bastin niet alleen een begrip geworden in Nederland, maar daarnaast welhaast ook een synoniem voor natuur.

Hallmark
In 1984 begon Marjolein met het ontwerpen van wenskaarten voor Geb. Spanjersberg, de rechtsvoorganger van Hallmark. In 1991 nam Hallmark dit bedrijf over. Als geen ander is Marjolein Bastin in staat de juiste combinatie van beeld en tekst te creëren, zodat ontelbaar veel personen in staat zijn een emotioneel geladen boodschap over te brengen aan hun medemens, geliefde of dierbare. Diegene die haar producten onder ogen krijgt neemt automatisch het enthousiasme, de liefde en het respect voor de natuur over.
Hiermee levert zij een grote bijdrage aan het welzijn voor onze samenleving.
In 1992 sloot zij een contract af met de beroemde Hallmark U.S.A. Compagny gevestigd in Kansas City in de Verenigde Staten. Voor Hallmark geeft zij met regelmaat lezingen, vooral bij Hallmark-evenementen.

Cadeaulijn
De cadeaulijn van Marjolein Bastin is inmiddels één van de meest succesvolle series van Hallmark. Het bestaat o.a. uit serviesgoed, opbergdozen, postpapier, borduurpakketten en decoratieartikelen. Uiteraard allemaal geïllustreerd met de beroemde natuurillustraties van Marjolein Bastin. Dochter Sanne voert de scepter in de bekende 'Marjolein Bastin Kadowinkel' in het centrum van Ede.

De Vlinderstichting
In Nederland werkt Marjolein Bastin belangeloos voor natuurgerelateerde stichtingen. Vanaf 1989 is zij lid van het uit 8 personen bestaande Comité van Aanbeveling van de Vlinderstichting. De stichting zet zich in voor het behoud en herstel van vlinders, een diergroep die in Nederland zeer sterk bedreigd is. Marjolein Bastin heeft in haar werk zeer regelmatig vlinders getekend, waarbij zij met grote zorgvuldigheid de ecologische relaties zichtbaar heeft gemaakt. Door deze benadering en haar aansprekende manier van tekenen heeft zij een belangrijke bijdrage geleverd aan de vergroting van het maatschappelijk draagvlak voor de bescherming van vlinders. Daarnaast heeft zij vele malen haar tekeningen voor publicaties van De Vlinderstichting om niet ter beschikking gesteld.

Vogelbescherming Nederland
Marjolein Bastin won voor het seizoen 1988/1989 de publieksprijs voor de meest populaire illustrator. Zij ontving toen een fors bedrag. Met dit geld heeft zij belangeloos het Zwaluwfonds opgericht, een onderdeel van de Vogelbescherming Nederland. Vervolgens heeft zij dit fonds regelmatig gesponsord.
Ook trad zij een aantal keren op in diverse TV-programma's, die het werk van Vogelbescherming onder de aandacht van het grote publiek brachten. Voor Marjolein was dit bijzonder omdat ze eigenlijk veel liever op de achtergrond bleef, maar voor de bescherming van de vogels daar toch overheen stapte.
Ook schreef zij de serie boekjes 'Kijk op Vogels', waarvan 7 deeltjes zijn verschenen. Met name haar enthousiasme en de speelse wijze waarop ze de vele vogels wist te treffen hebben van deze serie een groot succes gemaakt.
Mevrouw Bastin zet zich in voor het behoud van de natuur. Ze woont in één van de mooiste gebieden van Nederland. De omliggende bos- en heidegebieden van de Veluwe zijn voor haar een bron van inspiratie. Ook is zij een belangrijke sponsor van de Nature Conservancy in Missouri. Daarnaast is zij sinds 3 jaar adviseur en sponsor voor het Liberty Hospital in Missouri. Dit hospitaal houdt zich bezig met de totstandkoming en inrichting van huizen voor terminale patiënten.

Marjolein Bastin is zeven dagen per week bezig met haar werk. Met een ijzeren discipline: haar werkdag begint om 6 uur s morgens. Zelf zegt ze in één van haar interviews: 'tekenen is voor mij als ademen, ik kan niet zonder'.

---



Laatste wijziging: 20-09-2004