Gemeente Alkmaar


Huiswaard I moet gemeentegrond ontruimen

Alkmaar, 20 september 2004

Bewoners van Huiswaard I moeten illegaal in gebruik genomen stukken gemeentegrond ontruimen. Zij krijgen hiervoor tot 15 november 2004 de tijd. Tot vier weken na dagtekening van de brief die zij deze week ontvangen kunnen bewoners hun eventuele zienswijze kenbaar maken. In maart 2004 zijn de bewoners van Huiswaard I en II geïnformeerd over het aangescherpte beleid van de gemeente.

Met enige regelmaat betrekken inwoners een stuk gemeentegrond bij hun woonerf. Voordat dit gebeurt moet uiteraard wel toestemming gevraagd worden aan de gemeente. De afgelopen jaren is dit vaak niet gebeurd. Veel inwoners gebruiken dus illegaal gemeentegrond. De gemeente pakt dit nu aan om orde op zaken te stellen en een einde te maken aan het illegaal uitbreiden van tuinen op gemeentegrond.

Ontruimen
De gemeente heeft in Huiswaard I inmiddels bekeken welke stukken gemeentegrond illegaal in gebruik zijn. Het gaat om 120 stukken grond van 1 tot 150 m2, waarvan de meeste gevallen variëren tussen de 20 en 30 m2. Deze mensen ontvangen deze week een brief met daarin het verzoek om de grond te ontruimen en in oorspronkelijke staat terug te brengen.

Niet te koop
In heel uitzonderlijke gevallen is het mogelijk om gemeentegrond te kopen of te huren. Bij de inventarisatie in Huiswaard I is gebleken, dat geen van de in gebruik genomen groenstroken verkocht of verhuurd kan worden. Er zijn voor de gemeente een aantal redenen om grond niet te koop of te huur aan te bieden. Als de grond bijvoorbeeld officieel deel uit maakt van een park of een speelterrein, of als er leidingen liggen, waar de gemeente makkelijk bij moet kunnen blijft de grond in eigendom van de gemeente. Ook zogenoemde ecologische verbindingszones, ofwel groen dat belangrijk is voor het instandhouden van natuur, blijven in beheer bij de gemeente. Dan is er nog groen dat wordt gebruikt om bijvoorbeeld speelplaatsen, zithoeken, parkeerplaatsen of bebouwing af te schermen. Soms gaat het ook om stukken waar bewust lage beplanting is aangebracht voor goed overzicht en een veilige verkeerssituatie. Ook deze grond verkoopt de gemeente niet.

Andere delen van Alkmaar
Uiteraard is het nergens in Alkmaar toegestaan zomaar gemeentegrond bij het woonerf te betrekken. Het hele jaar door houdt de gemeente in de gaten of inwoners niet illegaal hun tuin uitbreiden. Na Huiswaard worden de overige wijken overigens ook grondig gecontroleerd op illegaal gebruik van gemeentegrond.

20 september 2004