NOC*NSF


Bezuinigingen op Sport blijven van kracht

ARNHEM - In de nieuwe begroting die het kabinet op Prinsjesdag presenteert zijn geen meevallers voor de sport te constateren. Een lichtpuntje lijkt vooralsnog dat er niet nog meer bezuinigd gaat worden op Sport. Ook de BOS- regeling (buurt-onderwijs-sport) kan voor de georganiseerde breedtesport positief uitvallen.

Het ministerie van VWS kondigt een nieuwe sportnota aan en wil de sport betrekken bij de keuzes die gemaakt worden. NOC*NSF is blij dat de georganiseerde sport hierbij weer actief betrokken wordt.

Via de media is hier en daar de indruk gewekt dat het wat bezuinigingen betreft nu allemaal wel meevalt voor de Sport. Dit is een misvatting. Het ministerie van VWS heeft aangekondigd niet nog eens extra te bezuinigen op het budget voor sport. In 2003 was namelijk al aangekondigd dat 25% op het sportbudget zou worden bezuinigd. Dit bezuinigingstraject loopt onverkort.

Vergelijking

Ter vergelijking: de bezuinigingen op Kunst & Cultuur bedragen 3% van het oorspronkelijke budget bij het Rijk. Deze bezuinigingen zijn overigens pas dit jaar bekend gemaakt.

De bezuinigingen op sport zijn dus al in 2003 aangekondigd en worden in 2004-2005 doorgevoerd. De effecten daarvan laten zich vanaf nu pas goed voelen. De sportbonden, maar ook NOC*NSF zijn nu bezig met grote reorganisaties, noodzakelijk afstoten van taken en helaas soms contributieverhoging en zelfs gedwongen ontslagen.

Eigen benen

De overheid wil een sportsector die op eigen benen staat en zijn eigen koers gaat varen. Er is evenwel enorm bezuinigd. 2005 en 2006 zijn dan ook financieel gezien beroerde jaren. NOC*NSF wil graag dat de Overheid de sport meer helpt om echt op die eigen benen te gaan staan:

Lotto mogelijkheden uitbreiden, (100% van de inkomsten naar de sport i.p.v. 75%).

Ondersteuning door de RO van initiatieven ter versterking van de sport sector.

Eigen overheidsmiddelen inzetten op keuzes die de sport zelf maakt.

Samenwerking met Onderwijs, Economische Zaken en Defensie.

Sport terug in het onderwijs op basisscholen door vakleerkrachten en op Voortgezet Onderwijs (ook VMBO) herintroductie als verplicht vak.

25% vermindering administratieve lasten voor de sport.

Als sport gaan we voor de georganiseerde sport. Marktpositie, top 10 en samenwerking, toegespitst op versterking van de sportvereniging, talentontwikkeling en topsportbegeleiding. Met de huidige economische situatie en de keuzes van de centrale overheid gaan sport, overheden (andere ministeries en lokaal) en bedrijfsleven voor Public Privat Partnerships.

(20 september 2004)