Ministerie van Justitie



Afspraken over biometrische gegevens in paspoorten

20 september 2004

Op zaterdag 18 september vond s ochtends op het departement van Justitie in Den Haag een EU-VS; Justitie en Binnenlandse Zaken Troika plaats. Minister Donner was hiervan voorzitter. Deze Troika was een overleg van de voorzitter van de Europese Unie (EU), de Verenigde Staten (VS) en de Europese Commissie (EC). Het belangrijkste onderwerp van deze Troika was terreurbestrijding. Er werd ondermeer gesproken over de implementatie van de EU-VS verklaring over terrorisme van 26 juni 2004.

De landen van de EU en de Verenigde Staten besloten om gegevens uit te wisselen over gestolen en verloren paspoorten. Ook begint de EU volgend jaar met de uitgifte van nieuwe paspoorten, waarin vingerafdrukken en gegevens over het gezicht zijn opgenomen. Met deze biometrische gegevens wordt het voor terroristen moeilijker om met gestolen documenten te reizen.

Deelnemers aan de Troika waren: Attorney General T. Ridge (Department of Homeland Security), vanuit de EC, commissaris A. Vittorino en de terrorismecoördinator G. de Vries. Verder nam ook de inkomend voorzitter van de EU Luxemburg, vertegenwoordigd door minister van Justitie L. Frieden, deel aan de Troika. Vanuit de Nederlandse regering, waren naast minister Donner, ook de ministers Verdonk, Remkes en de Graaf aanwezig.