Gemeente Westervoort


NIEUWSBERICHTEN WESTERVOORTPOST

Vergaderingen

Commissie Bestuur, Samenleving en Financiën

Maandag 20 september 2004, aanvang 20.00 uur, in de raadzaal van het gemeentehuis.

De volgende onderwerpen zullen o.a. worden besproken:
* Bezwaarschrift Stichting Gehandicaptenraad op de subsidiebeschikking 2004

* Budgetrapportage 2e kwartaal 2004

* Verordeningen Wet Werk en Bijstand

* Begroting 2005 en beleidsplan basisbibliotheek "de Liemers"
* Bezuinigingen muziekopleidingen

* Rondvraag

De agenda en bijbehorende stukken liggen ter inzage in de tervisiekamer van het gemeentehuis.

Commissie Ruimte en Veiligheid

Dinsdag 21 september 2004, aanvang 20.00 uur, in de raadzaal van het gemeentehuis.

De volgende onderwerpen zullen worden besproken:
* Verzoek bestemmingsplanwijziging voor de bouw van een dubbel woonhuis (De Rosmolen 40) / advies Kuiper Compagnons
* De Waaij, raadsvoorstel standpuntbepaling ten behoeve van aanpassing plan

* Projectdefinitie Station Westervoort

* Planschadeclaim Zon & Van Soest, Kloosterdreef 3
* Integrale herziening van de bouwverordening van de Gemeente Westervoort 1993 naar aanleiding van de 9e serie wijzigingen van de modelbouwverordening

* Rondvraag

De agenda en bijbehorende stukken liggen ter inzage in de tervisiekamer van het gemeentehuis.

Aanvragen & vergunningen

Verleende bouwvergunningen:

* Van der Hoevenstraat 26, vernieuwen 2 puien
* 't Slag 14, uitbreiden woning

Vergadering Welstand:
Vindt om de 2 weken plaats in elke even week op dinsdagmiddag vanaf 13.30 uur. Op de maandag daarvoor is de agenda in te zien bij de afdeling Ruimte & Samenleving. Bezoekers dienen zich bij die afdeling aan te melden, telefoon 026-3179531.

Nadere informatie, onder meer over de concrete data van de verleende vergunningen, kunt u inwinnen bij afdeling Ruimte & Samenleving, tel. 3179531

Overige verleende vergunningen
Voor de hieronder genoemde activiteiten zijn de benodigde ontheffingen, vergunningen en toestemmingen verleend:
* het aanleggen van een inrit bij de woning Kerkstraat 44
Lange Maat 108.

Nadere informatie, onder meer over de concrete datum van de bekendmakingen, kunt u inwinnen bij de afdeling Openbare Werken, tel. 3179522 (inritvergunningen).

Heeft u bezwaar?
Indien u het niet eens bent met één van de verleende vergunningen , dan kunt u op grond van de Algemene wet bestuursrecht binnen 6 weken bezwaar maken door het indienen van een bezwaarschrift bij het college van burgemeester en wethouders, Postbus 40, 6930 AA Westervoort. De termijn van 6 weken vangt aan met ingang van de dag na die waarop dit besluit is bekendgemaakt bij de aanvrager. Het indienen van een bezwaarschrift heeft geen schorsende werking. De indiener van een bezwaarschrift kan, als er gelet op de betrokken belangen sprake is van spoed, tevens een voorlopige voorziening (zoals schorsing) aanvragen bij de voorzieningenrechter van de Arrondissementsrechtbank, sector bestuursrecht, Postbus 9030, 6800 EM te Arnhem. Hiervoor moet u griffierecht betalen. De griffier van de rechtbank kan u over deze kosten informeren.

Presentatie integraal accommodatieonderzoek

In januari van dit jaar heeft het college de projectopdracht voor een onderzoek naar een integraal accommodatiebeleid vastgesteld. De aanleiding voor deze opdracht was het Bestuursakkoord en de slechte financiële positie. Doel van het project is het toewerken naar een doelmatig, efficiënt en betaalbaar accommodatiebeleid voor de gewenste voorzieningen in onze gemeente. Daarbij dient dit nieuwe, geïntegreerde accommodatiebeleid een besparing van 195.000,- per jaar op te leveren.

Vrij snel na de start van het project werden acute liquiditeitsproblemen geconstateerd ten aanzien van de financiële positie van de SABW. Naast het ter beschikking stellen van een overbruggingskrediet is naar aanleiding van deze dreiging tussentijds besloten om een spoedonderzoek uit te voeren naar de overlevingskansen van zwembad de Pals, afgezet tegen strikte financiële condities. Beide onderzoeken zijn door externe specialisten (van het SGBO) uitgevoerd. Het spoedonderzoek heeft het integrale onderzoek weliswaar niet vertraagd, maar de voortgang en helderheid van het proces wel beïnvloed, omdat mogelijke oplossingen voor de Pals grote consequenties zouden hebben voor de Nieuwhof èn voor de rest van het onderzoek en dus het accommodatiebeleid.

Inmiddels is het integrale onderzoek afgerond en vertaald in een eindadvies met daarbij een voorkeursscenario. De SGBO denkt, samen met de projectgroep, dat dit scenario de meeste kansen biedt op een goed en duurzaam accommodatiebeleid. Wat het voorkeursscenario precies inhoudt en wat de gevolgen ervan zijn voor bijvoorbeeld het onderwijs, welzijn, cultuur en sport in Westervoort gaat het SGBO op 22 september a.s. uitleggen tijdens een presentatie in de raadzaal. Alle geïnteresseerden zijn welkom om deze presentatie bij te wonen. Aanvang is 20.00 uur, de zaal is open vanaf 19.45 uur.

Tot slot wat betreft het zwembad: in juni heeft het college het standpunt ingenomen dat voortzetting van de exploitatiebijdrage aan het zwembad van De Pals niet langer verantwoord is. Dit leidde tot een stroom aan protestacties, met als hoogtepunt de demonstratie op de avond van 5 juli waarop de raadsfracties zich over het standpunt bogen. Tijdens deze vergadering is de gezamenlijke wens uitgesproken verder onderzoek te verrichten naar de privatiseringsmogelijkheden van het zwembad. Dit onderzoek is zojuist afgerond en er zal met drie partijen onderhandeld worden over hun plannen en onze voorwaarden. In één van haar volgende vergaderingen zal de raad een besluit nemen zowel ten aanzien van het integrale eindadvies als ten aanzien van het spoedonderzoek.

Westervoort werkt aan .

Rotonde Rivierweg - Broeklanden: tijdelijke verkeersmaatregelen / voorzieningen openbaar vervoer.

Op de kruising Rivierweg - Broeklanden wordt in de periode vanaf 24 augustus 2004 tot 1 november 2004 een rotonde aangelegd. Daarvoor is het noodzakelijk dat onderstaande tijdelijke verkeersvoorzieningen worden getroffen:


1. Tijdens de gehele uitvoeringsperiode vanaf 24 augustus 2004 tot 1 november 2004 is:

* de aansluiting Broeklanden op Rivierweg voor alle verkeer afgesloten;

* er een omleidingsroute voor gemotoriseerd verkeer van en naar de wijk Broeklanden via 'T Hoge Eind / Klapstraat;
* er een omleidingsroute voor fietsers vanuit Broeklanden via De Halve Morgen naar de Rivierweg richting Ossenkamp;
* er een omleidingsroute voor fietsers van de Rivierweg via de Arcke Noachstraat;

* de Arcke Noachstraat voor gemotoriseerd verkeer afgesloten, uitgezonderd aanwonenden en fietsers;

* lijndienst 69 van het openbaar vervoer rijdt via Het Ambacht - Liemersallee met aan beide zijden een tijdelijke halte bij rotonde Liemersallee - Broeklanden;

* op de Rivierweg ter plaatse van de werkzaamheden een snelheidsbeperking van 30 km/h.


2. Vanaf 24 augustus 2004 tot en met 15 oktober 2004 blijft gemotoriseerd verkeer op de Rivierweg in beide richtingen mogelijk. De eerste 1,5 week met hinder in verband met de inzet van een VRI.

3. Vanaf 18 oktober 2004 tot 1 november 2004 blijft gemotoriseerd verkeer op de Rivierweg in beide richtingen mogelijk. In verband de beschikbaarheid van maar één rijstrook via een nieuw gedeelte van de rotonde wordt de doorgang met een VRI geregeld.


4. In het weekend van 30/31 oktober 2004 is de nieuwe rotonde gedurende 1 dag voor gemotoriseerd verkeer afgesloten. Hierover volgt nog nadere informatie.

Tijdens de uitvoering kan voor vragen en/of nadere informatie gebeld worden naar:

* De heer M. Verploegen, uitvoerder van Heijting B.V., telefoon 06-53 789 997 of met

* De heer R. Oostendorp, gemeente-opzichter, telefoon 026-317 95 23

Voor een uitvoerigere beschrijving van de tijdelijke maatregelen verwijzen wij u naar nieuwsbrief nr. 4 van 'Rotonde Rivierweg - Broeklanden". Deze maar ook alle andere nieuwsbrieven over de aanleg van de rotonde kunt u nalezen op www.westervoort.nl bij de rubriek Nieuwsbrieven / Westervoort werkt aan

Integrale handhavingsnota

Het college van burgemeester en wethouders heeft op 7 september 2004 de ontwerpnota over integrale handhaving vastgesteld. Deze nota is getiteld "Integrale handhavingsnota 2004" en heeft tot doel het gemeentebrede handhavingsbeleid weer te geven en om van daaruit het beoogde handhavingsbeleid te ontwikkelen voor deelterreinen als Algemene plaatselijke verordening, bijzondere wetten, bouw- en woningtoezicht, ruimtelijke ordening en milieu. Dit betekent dat de uitgangspunten van de Integrale handhavingsnota 2004 van toepassing zijn op de handhavingstrajecten op die deelterreinen en dat op die terreinen nog specifiek handhavingsbeleid wordt ontwikkeld. Gemeentelijke bestuursorganen als het college en de burgemeester handelen overeenkomstig het algemene en specifieke beleid bij de handhaving.

Op deze ontwerpnota past het college op grond van de Algemene inspraakverordening gemeente Westervoort 2000 de inspraakprocedure toe. Dit houdt in dat de ontwerpnota gedurende een periode van 4 weken, van 16 september tot en met 14 oktober 2004, ter inzage ligt op de afdeling Ruimte & Samenleving van het gemeentehuis, Dorpsplein 1 in Westervoort op werkdagen van 8.00 tot 12.30 uur en 's middags op afspraak van 14.00 tot 16.00 uur. Daarnaast kunnen ingezetenen en in de gemeente een belang hebbende natuurlijke en rechtspersonen op afspraak tijdens de openstelling op maandagavond van 18.00 tot 20.00 uur inzage krijgen.

Ingezetenen en in de gemeente een belang hebbende natuurlijke en rechtspersonen hebben binnen de periode van ter inzage legging de mogelijkheid hun zienswijzen kenbaar te maken aan het college van burgemeester en wethouders. Deze zienswijzen betrekt het college bij het definitieve besluit.

Meer informatie kunt u krijgen bij de heer R.F. Verstegen van de afdeling Ruimte & Samenleving, telefoon (026) 3179380.

Oranje = stop!

Hoe vaak zie je het niet gebeuren: het stoplicht springt op oranje, en de auto die komt aanrijden remt niet maar geeft juist nog even gas bij om net door oranje te kunnen rijden. Soms lukt dat. Soms ook niet, en dan rij je door rood. En dan maak je een goeie kans dat je geflitst wordt. Riskant dus. Maar het kan nog veel erger.

Da's handig: twee bekeuringen in één!
Om maar met het minst erge te beginnen: als je geflitst wordt als je door rood rijdt krijg je behalve een bekeuring voor door rood rijden waarschijnlijk ook nog een voor te hard rijden. Want je bent immers fors harder gaan rijden om nog op tijd door oranje te kunnen rijden (wat dus mislukt is), en roodlichtcamera's zijn vrijwel altijd gecombineerd met snelheidscamera's.

Ernstige ongelukken
Door rood rijden kan zeer ernstige ongelukken veroorzaken. Bij ongevallen als gevolg van door rood rijden vallen bijna twee keer zoveel doden dan gemiddeld. Dat is makkelijk te begrijpen. We zagen net dat een door-rood-rijder meestal ook erg hard rijdt. De nietsvermoedende andere weggebruiker die op dat moment door groen rijdt wordt dus vaak met hoge snelheid in de flank gepakt, net waar de auto en de inzittenden het meest kwetsbaar zijn.

Simpel: "oranje = stop!"
De algemene regel bij verkeerslichten is: 'bij geel (lees: oranje) licht stoppen als dit redelijkerwijs nog mogelijk is.' Dat betekent dus dat je, tenzij je al tot vlak voor het stoplicht bent genaderd, gas mindert en stopt.
Oranje betekent dus niet: doorrijden.
Oranje betekent: stoppen.
Daarmee voorkom je ernstige bekeuringen en nog veel ernstiger ongevallen. Wat betekent dan dat zinnetje 'als dit redelijkerwijs nog mogelijk is'? Wel, als je nog maar een paar meter van het stoplicht bent als dat op oranje springt, en je met gierende banden zou moeten stoppen, dan is dat stoppen niet 'redelijk' meer. Ook als je al dicht bij het stoplicht bent als dat op oranje springt en je in je spiegels een grote vrachtwagen met hoge snelheid ziet komen aanstuiven kun je maar beter het zekere voor het onzekere nemen en doorrijden. Kunt u zich die slogan van een aantal jaren geleden nog herinneren: 'Geef je verstand eens voorrang'? Nou, daar gaat het dus om.

Maar in alle andere gevallen is het heel simpel: oranje = stop!

Westervoort in Beweging

Vrijdag 3 september was het dan zover. Het evenement Westervoort in Beweging vond plaats waarbij de gemeente haar steentje zou bijdragen. De bestrating voor het gemeentehuis werd ingericht als 'Gemeenteplein' en gaandeweg de vrijdag werd het plein helemaal ingericht. Bij de ingang van het gemeentehuis werd het 'Proathuus' ingericht waar inwoners een praatje konden maken met één van de politici onder het genot van een kopje koffie of thee. Het terras werd goed bezocht! Naast het terras stond de burgemeester afgewisseld met één van de wethouders poffertjes te bakken. Deze vonden gretig aftrek bij de kinderen. Twee levensgrote kubussen stonden opgesteld met een voor/na impressie van de aanstaande inrichting van de publieksbalie. Dan was er nog de verkiezing van de populairste politicus van 2004. Hier volgt de uitslag:

1. Henk Sanders met 65 stemmen

2. Hans Breunissen met 29 stemmen

3. Arthur Boone met 27 stemmen

Als klap op de vuurpijl werd het spel 'Burger in Beweging' gespeeld. Vier teams bestaande uit één ambtenaar, één politicus en een burger moesten een zeskamp tegen elkaar aangaan. De zeskamp bestond uit een kruiptunnel, 4 op een rij, stapelspel, knotsengevecht, rodeostier en het afmaken van de slogan "Westervoort, zo slecht nog niet, omdat ... De 'burgers' uit de twee beste teams moesten om de titel 'Ereburger van Westervoort' het finalespel spelen. De titel werd gewonnen door Tom Bongers. Voor het winnen van de titel ontving Tom een grote bos bloemen en een waardebon voor een ham"burger"keten.

Langs deze weg worden alle medewerkers van de gemeente Westervoort die geholpen hebben in de voorbereiding en de werkzaamheden tijdens dit evenement bedankt voor hun inspanningen. Ook een bedankje richting Liemers FM voor hun muzikale bijdrage en commentaar bij de spelonderdelen.

De gemeente kijkt terug op een geslaagd evenement.

GEMEENTE WESTERVOORT BEDANKT ALLE VERENIGINGEN, STICHTINGEN, INSTANTIES EN VRIJWILLIGERS VOOR HET DOEN SLAGEN VAN "WESTERVOORT IN BEWEGING".