Eneco

ENECO

Vijftien jaar elektriciteit uit nieuw te bouwen centrale

Parijs, 20 september 2004 - ENECO Energie heeft een contract gesloten met Air Liquide voor de afname gedurende 15 jaren van alle elektriciteit uit een warmtekrachtcentrale die gebouwd gaat worden op de Shell rafnaderij in Pernis. Air liquide bouwt deze centrale, die maximaal 300 MegaWatt elektrisch vermogen levert, en levert de warmte in de vorm van stoom aan Shell. ENECO Energie neemt de elektriciteit af. Dit contract past goed binnen de strategie van ENECO Energie om meer tot een verticaal geïntegreerd bedrijf te komen, waarbij meer zekerheid is over de toegankelijkheid tot forse hoeveelheden elektriciteit (zie persbericht hieronder).

Persbericht
Air Liquide heeft 15-jarige contracten ondertekend voor de levering van stoom en stroom aan de Shell Raffinaderij in Pernis (SNR) en ENECO Energie. Voor Air Liquide vertegenwoordigt dit project een investering van 190 miljoen euro en zal in 2007 in bedrijf worden genomen. SNR zal een hoeveelheid stoom ontvangen tot maximaal 7000 ton per uur, en een groot deel van de stroom van maximaal 300 MW wordt verkocht aan ENECO energie.

Warmtekracht is de meest energie zuinige manier om tegelijkertijd stoom en elektriciteit te produceren, en wordt vooral toegepast bij industriële complexen met een groot stoomverbruik. De nieuwe gasgestookte warmtekrachtcentrale zal de bestaande stoomketels vervangen die nu worden gestookt met het zware residu van de raffinaderij en zal de benodigde hoeveelheden stoom en elektriciteit produceren met een hoog rendement en met gereduceerde emissies. De fabriek is een onderdeel van het SNR 2007 emissie reductie project. Het project draagt de goedkeuring van de autoriteiten van de provincie Zuid Holland.

François Darchis, Vice President Large Industries Europe en lid van het Executive Committee van Air Liquide zei: Dit toont Air Liquides mogelijkheden aan om zijn aanbod aan klanten te verruimen en hun energiebehoefte te integreren in hun eigen kostenbesparende oplossing. Dit project zal onze aanwezigheid in de belangrijkste industriële sector van Rotterdam versterken, die wij al voorzien van industriële gassen. Het is ook in lijn met onze principes van duurzame ontwikkeling en bescherming van het milieu.

Raffinaderij Manager Jan van Dijk van Shell Pernis verklaarde: Als vervolg op belangrijke investeringen midden jaren negentig, neemt de raffinaderij nu een nieuwe stap op naar verlaging van de milieubelasting, en daardoor een meer milieuvriendelijk productieproces. Deze samenwerking met Air Liquide past uitstekend binnen de bedrijfsvoering van het concept van een petrochemische complex waarnaar Shell Pernis op weg is. Door nauwe samenwerking met andere partijen kunnen wij commerciële voordelen bereiken, die worden gereflecteerd in een betere rentabiliteit van ons kapitaal.

Hans ten Berge, Lid van de Raad van Bestuur van ENECO Energie zei: Deze schone energiecentrale past binnen de strategie van ENECO Energie voor verticale integratie. Het weerspiegelt eveneens de kracht van Nederland om dergelijke additionele energie bronnen toe te passen die bijdragen aan het vervullen van de Kyoto protocol doelstellingen, en tegelijkertijd de leveringszekerheid in Nederland verhoogt.