Ingezonden persbericht

Actuele muziek in Lantaren/Venster

September 2004

Di 21 september, 20.30 uur/ Lantaren 1/ Euro 9.95-7.95

Rotterdamse Tegentonen met:
- Kamarotti
Uit het muzikale archief en meer, van en door Kamagurka (vocalen, tekst), Johan de Smet (muziek, piano, keyboards), Luc-Ex (basgitaar) en Raggende Man-Marcel Schmidt (drums)
- Venetian Snares
Experimentele electronica van de koude grond

EEN BIJ VOORBAAT MEMORABELE MUZIKALE MARATHON-AVOND, WAARIN DE VLAAMSE PEETVADER VAN DE ABSURDISTISCHE STRIP, KAMAGURKA, EEN BLOEMLEZING GEEFT UIT ZIJN TEGENDRAADSE VOCALE REPERTOIRE, GEVOLGD DOOR DE CANADESE VENETIAN SNARES, DE ABSOLUTE TOP IN DE HEDENDAAGSE EXPERIMENTELE ELECTRONICA. NON-STOP-NON-DANCE !!!

De afgelopen seizoenen heeft Lantaren/Venster op incidentele basis Tegentonen-achtige concerten gepresenteerd, dat wil zeggen concerten waarin onbekommerd
gegrasduind wordt in de grensgebieden tussen pop, jazz, impro, electronica en nieuwe muziek. Met dit concert gaat een serie Tegentonen-concerten van start, op structurele basis zogezegd en als zodanig voor het muziekleven in de Maasstad een niet te versmaden aanwinst.

Geopend wordt met Kamagurka Vocaal, feitelijk de glorieuze comeback van de Vlaamse Primitieven, een anarchistische ensemble, waarin ook toen al Johan de Smet de toon aangaf, dat ruim 10 jaar, zeg een eeuwigheid geleden de Laaglandse podia onveilig maakte met sterk beklijvende liederen als Moord eens een volksken uit, Waar de lampen in de klinken blinken, Eenzaam zonder mij, Twee Seconden Man, Marjoleintje en het onvolprezen De pijn van het zijn, ongetwijfeld Kama's magnum opus.
Deze liederen waren eigenlijk te goed om nog te lachen en hebben inmiddels aanvulling gekregen van nieuw, niet te versmaden repertoire en een nieuwe band met muzikale zwaargewichten uit de Hollandse alternatieve scene.
Met Kamarotti kan de avond niet meer stuk, tenzij je de Venetian Snares daarna boekt natuurlijk.

De Venetian Snares is het pseudoniem voor Aaron Funk (geen pseudoniem) uit Winnipeg, Canada, de geboorteplaats van Dinosaur sr., Neil Young.
Met Squarepusher, Aphex Twin en Boards of Canada is Venetian Snares één van de meest toonaangevende acts binnen de experimentele electronica van dit moment en dat in toenemende mate.

Tot slot een recensie uit het tijdschrift Muzik:

"...the best record of all time..."
Daar valt weinig meer aan toe te voegen.

Wo 22 september, 20.30 uur/ Lantaren 1/ Euro 9.95-7.95

Proms in Lantaren/Venster, deel 1

Asko Ensemble o.l.v. Henrik Schäfer

m.m.v. Barbara Hannigan (sopraan)
Nieuw werk van Klaas de Vries, Luca Francesconi, Magnus Lindberg en Bruno Mantovani

EEN NIEUWE SERIE, PROMS IN LANTAREN/VENSTER, WAARBIJ DE SPITS AFGEBETEN WORDT DOOR HET VERMAARDE ASKO ENSEMBLE MET EEN FENOMENALE ZANGERES ALS SOLISTE EN EEN PRACHTIG PROGRAMMA OP DE LESSENAARS.

De afgelopen seizoenen heeft Lantaren/Venster op incidentele basis de grotere Nederlandse nieuwe muziek-ensembles gepresenteerd. Inmiddels is ze erin geslaagd aansluiting te vinden bij de vermaarde Proms in Paradiso-serie, die al sinds jaar en dag de meest toonaangevende Nederlandse nieuwe muziek-ensembles (Schönberg Ensemble, Nieuw Ensemble, Asko Ensemble, Nederlands Blazers Ensemble) programmeert in de Amsterdamse poptempel.
Of misschien heeft deze Proms-serie wel aansluiting gevonden bij Lantaren/Venster, waarbij laatstgenoemde bereidwillig als Rotterdams filiaal fungeert.
Hoe dit ook zij, de samenwerking is daar en vruchtbaar en zal in het komend seizoen zijn beslag krijgen met een zestal concerten.

Op deze openingsavond staat een intrigerende bandcompositie van Luca Francesconi op het programma, welke het hart vormt van Etymo voor sopraan en ensemble, met een prominente rol voor zangeres Barbara Hannigan. De sensuele expressiviteit van de Italiaanse Francesconi vindt een tegenhanger in de abstracte, maar uiterst vitale klankerupties van de jonge Franse componist Bruno Mantovani, die inspiratie put uit jazz, pop, elektronische en experimentele muziek. Ook de Nederlandse veteraan Klaas de Vries, baanbreker van de nieuwe muziek in Rotterdam, exploreert graag nieuwe klankwerelden, maar beweegt zich daarbij steeds vaker op de rand van de stilte.

Extra:

Voorafgaand aan dit concert, tussen 19.15 en 20.00 uur, zal musicologe Thea Derks een interview doen met componist Klaas de Vries. Hoort zegt het voort.

Theater Lantaren/Venster
Gouvernestraat 133, Rotterdam
Reserveren: tel. 010- 2772277

Informatie: tel. 010-2772288

Website: www.lantaren-venster.nl