Gemeente Alkmaar


Stadsgesprek voor jongeren en slotdebat over veiligheid

Alkmaar, 13 september 2004

Op 21 september organiseert de gemeenteraad de laatste twee stadsgesprekken over het thema veiligheid. 's Middags krijgen jongeren de gelegenheid hun ervaringen en ideeën uit te wisselen. 's Avonds vindt een groot slotdebat plaats, waarin de resultaten van de voorgaande debatten worden uitgediept. De uitkomsten van de stadsgesprekken worden gebruikt voor het maken van nieuw beleid op het gebied van veiligheid.

Met de invoering van het duale stelsel heeft de gemeenteraad meer middelen in handen gekregen om rechtstreeks in gesprek te gaan met de bevolking over onderwerpen die in de Alkmaarse samenleving leven. Die middelen zet de raad nu in om met bewoners, ondernemers en jongeren in een serie stadsgesprekken te praten over het onderwerp veiligheid.

De stadsgesprekken vormen de opmaat voor de besluitvorming rond de Kadernota Veiligheid 2004. In deze nota stelt de gemeenteraad de uitgangspunten en prioriteiten vast voor het veiligheidsbeleid in de komende jaren. De resultaten van de stadsgesprekken vormen dan ook een belangrijke basis voor het te formuleren veiligheidsbeleid.

Jongeren
Het middagprogramma voor jongeren omvat prikkelende stellingen, opmerkelijke podiumpresentaties, debatwedstrijden, een quiz, een optreden van hiphopformatie d'OPK en nog veel meer. Op een speelse maar ook serieuze manier komen onderwerpen aan bod als veilig voelen en veilig zijn, de vraag of Alkmaar nu zo onveilig is voor jongeren, de zin en onzin van regels, jong versus oud en veilig uitgaan.

Leerlingen van het Stedelijk Dalton College (voorheen Jan van Scorel College), Jan Arentz College, Petrus Canisius College en OSG Willem Blaeu nemen het tegen elkaar op tijdens debatwedstrijden en/of geven een eigen invulling aan het thema veiligheid. Ook deelnemers aan de Huiskamer De Rekere zijn van de partij.
Alkmaarse jongeren tussen ca. 14 en 25 jaar zijn van harte welkom om mee te praten tijdens het jongerendebat.

Programma 21 september 2004
Zaal open 13.30 uur, aanvang 14.00 uur
Slot ca.16.30 uur

Locatie Hogeschool InHolland, Rabobankzaal
Bergerweg 200
(ingang B / direct aan de Bergerweg)

Slotdebat
In het slotdebat zal de opbrengst van de voorgaande stadsgesprekken worden gepresenteerd. Daarnaast wordt dieper ingegaan op een aantal onderwerpen die eerder de revue passeerden, zoals gevoel van (on)veiligheid, de rol van jongeren daarbij, aangesproken worden op het naleven van regels, de zin en onzin van basisregels, en harder optreden tegen overtredingen.
Het programma omvat onder meer prikkelende stellingen, columns, presentaties en een debatwedstrijd.

Programma 21 september 2004
Zaal open 19.30 uur, aanvang 20.00 uur
Slot ca. 22.15 uur

Locatie Hogeschool InHolland, Rabobankzaal
Bergerweg 200
(ingang B / direct aan de Bergerweg)

Het slotdebat staat open voor alle Alkmaarders; het is niet nodig om bij de eerdere stadsgesprekken aanwezig te zijn geweest. Geïnteresseerden kunnen zich vóór 20 september 2004 aanmelden bij mevrouw J.F. Ningen, telefoon 548 93 42. E-mailen kan ook: jningen@alkmaar.nl.

14 september 2004