Vereniging Reizigers Openbaar Vervoer (ROVER)


Onderdeel "Week van de Vooruitgang"
Ook dit jaar weer veel activiteiten rond OV-promotie

Ook dit jaar wordt weer de Week van de Vooruitgang georganiseerd. De meeste activiteiten rond de OV-promotie liggen dit keer op 21 september. Maar ook op andere dagen van de Week van de Vooruitgang is er aandacht voor het openbaar vervoer. Onderstaand een greep uit de activiteiten:

Zaterdag opent NS haar deuren voor een kijkje achter de schermen tijdens de open dagen. Belangstellenden hebben zich hiervoor aangemeld via www.ns.nl Op verschillende locaties door het hele land laten medewerkers van NS zien wat zij doen, conducteurs, machinisten, servicemedewerkers, monteurs en nog veel meer NS'ers werken hier aan mee.

Die zelfde zaterdag worden ook de eerste Nederlandse Kampioenschappen Pomplorrie Rijden gehouden. De pomplorrie is bekend uit de herfstfilmpjes van NS, waarop je 2 mannen met bezems ziet zwoegen. De wedstrijd vindt plaats op het traject van de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij (VSM) in Beekbergen. Verschillende teams doen mee, onder andere een team van ROVER ("De Razende Rovers") en een team met de president-directeur van NS, Aad Veenman.

Openbaar vervoer is goud waard! Milieudefensie, stadgewest Haaglanden en de HTM vinden dat u, net als de Koningin, vorstelijk vervoerd dient te worden. Daarom mag u op 21 september gratis instappen in een Gouden Tram. Wethouder Bruno Bruins en verschillende kamerleden, zijn 's ochtends bij de ingebruikname aanwezig.

Vereniging Mobiliteitsmanagement VM2 organiseert op 21 september een themabijeenkomst (Amsterdam Arena) voor professionals die werkzaam zijn in de mobiliteitsbranche. Thema:'P+R Compleet', waarbij diverse sprekers over het concept Park + Ride zullen uitweiden.

Het Amsterdamse GVB organiseert een kleurwedstrijd, waarmee het bedrijf de zeer milieuvriendelijke waterstofbus in het zonnetje zet. Hoofdprijzen zijn jaarkaarten voor NEMO.

OV-fiets opent op officiële wijze in 11 plaatsen nieuwe verhuurlocaties. Verder worden ruim 500 nieuwe fietsen in gebruik genomen en wordt de tienduizendste pashouder verwelkomd.

De Regio Twente heeft het initiatief genomen om op 21 september a.s. in een groot deel van Twente gratis openbaar vervoer aan te bieden. Alle bussen van Connexxion in de regio Twente - stad en streek - en de treindienst Almelo-Mariënberg zijn op deze dag gratis toegankelijk. Portefeuillehouder Mobiliteit van Regio Twente, de heer Goudt: "Deze dag is een prima mogelijkheid om potentiële reizigers kennis te laten maken met het openbaar vervoer in Twente. Niet alleen voor woon-werkverkeer, maar ook voor recreatief gebruik is de bus of trein een prima alternatief." Tijdens deze eenmalige actie is de verwachting dat naast de dagelijkse 35.000 openbaarvervoerreizigers velen de kans grijpen om op deze manier kennis te maken met het openbaar vervoer in Twente.

Op de draagvleugelboot van Connexxion Ferries kunt u tussen Amsterdam Centraal en Velsen dinsdag gratis uw fiets meenemen.

Ook Stadsbus en de gemeente Maastricht doen mee aan de Week van de Vooruitgang. Wie op dinsdag 21 september 2004 gebruik maakt van de stadsbus, krijgt van de chauffeur een deelnameformulier voor een loterij. Het formulier dient te worden voorzien van de persoonsgegevens en samen met de plaatskaart van 21 september te worden opgestuurd naar het antwoordnummer van de gemeente Maastricht. OV-kaart- en Jaarabonnementhouders kunnen een kopie opsturen. Uiterste inzenddatum is 1 november.
Onder de inzenders verloten gemeente en Stadsbus Maastricht twee Stadsbus Maastricht Jaarkaarten en 40 maandabonnementen. Met dit initiatief proberen de gemeente en Stadsbus meer gebruikers de voordelen te laten ervaren van een milieubewuste vorm van mobiliteit.

Tijdens de Week van de Vooruitgang waarin de OV-promotiedag (21 september) extra aandacht krijgt, start REISinformatiegroep -het bedrijf achter 0900-9292- met een promotiecampagne via abri's, radiospots en stickers op vele OV-voertuigen. Dit om het 9292-servicenummer extra onder de aandacht te brengen van de (keuze)reiziger die van deur-tot-deur wil reizen. Centraal in deze campagne staat de introductie van het nieuwe en opvallende 9292-logo en de persoonlijke service die de 9292-reisadviseurs verlenen, voor reizigers die thuis of onderweg vragen hebben over het reizen per openbaar vervoer. De drukbezochte openbaar vervoersite die gratis deur-tot-deur reisadviezen verstrekt www.9292ov.nl heeft voor de campagne ook een metamorfose ondergaan.

De sprekende computer van 0900 1475 (35 cent per minuut) geeft niet alleen reisadviezen van station naar station of van postcode naar postcode, maar binnenkort ook van adres naar adres. REISinformatiegroep nodigt reizigers uit om deze uitbreiding te testen, via het tijdelijke testnummer 030-2340484 (gereduceerd tarief: 10 cent per minuut). Vragen of opmerkingen over de nieuwe sprekende computer kan men mailen naar . Onder de bellers die hun reactie inclusief naam en telefoonnummer e-mailen wordt een NEC N22i inclusief een prepaid KPN simkaart verloot. Dit toestel is uiteraard geschikt voor i-mode.
Amersfoort, 15 september 2004

---