Koninklijke Nederlandse Toeristenbond ANWB
Embargo tot dinsdag 21 september om 13.00 uur

ANWB: overgangsregeling grijs kenteken

Als het kabinet de plannen doorzet om het zogenoemde grijze kenteken af te schaffen, moet er een overgangsregeling komen voor de bezitters van auto's die hierdoor worden gedupeerd. Dat vindt de ANWB na een raadpleging van haar leden over dit onderwerp.

Het grijze kenteken is één van de thema's van een discussie die op dit moment op anwb.nl worden gevoerd in het kader van de grote ledenpeiling "Wat mag autorijden kosten?". Naar aanleiding van het grote aantal reacties op het thema "grijs kenteken"heeft de ANWB een representatief onderzoek laten uitvoeren, zowel onder bezitters van een grijs kenteken als onder niet-bezitters. Volgens de meerderheid van de ondervraagden moet er een overgangsregeling komen. Dat kan betekenen dat bezitters hun grijs kenteken mogen houden tot de aanschaf van een nieuwe auto. Een alternatief zou zijn om de huidige bezitters van een grijs kenteken te compenseren voor het waardeverlies van hun auto en de hogere motorrijtuigenbelasting.

Volgens de ANWB bestaat er nog veel onduidelijkheid over de reden waarom de staatssecretaris van financiën de regeling wil afschaffen. "In de beleving van de leden worden zij juist afgeschilderd als misbruikers van deze regeling, terwijl zij gebruik denken te maken van een legitieme regeling", aldus hoofddirecteur Guido van Woerkom. De ANWB constateert dat de bedoelingen van de staatssecretaris met de afschaffing van het grijze kenteken niet goed uit de verf zijn gekomen.

Persdienst ANWB
070 314 62 39 (Femke Wouters/Annelies Tichelaar)
070 314 62 88 (Markus van Tol)
070 314 62 54 (Ad Vonk)
070 314 78 03 (fax)