Socialistische Partij

SP luistert naar troonrede met FNV en CNV, en opent dinsdag de gratis Troontelefoon

19-09-2004 * Met een variant op Lucebert's "Alles van waarde is weerloos" haalde SP-voorman Jan Marijnissen vandaag de hekel over het kunst- en cultuurbeleid van het kabinet: "Een kabinet dat zich zo weert, vind ik waardeloos!" Marijnissen sprak aan het slot van Tomaat 2004, het jaarlijkse cultuurfestival van de SP.

Jan Marijnissen spreekt het publiek toe op Tomaat 2004

Marijnissen maakte tevens bekend dat de Eerste- en Tweede-Kamerleden van de SP aanstaande dinsdag niet aanwezig zullen zijn in de Ridderzaal, maar de Troonrede zullen beluisteren op het Spuiplein in Den Haag, waar vakbondsleden - waaronder De Waal en Terpstra, ook niet in de Ridderzaal - actie voeren.

Na afloop van de Troonrede zullen de Kamerleden van de SP plaats nemen achter de Troontelefoon (0800 022 5005), een gratis nummer dat door mensen gebeld kan worden om hun reactie op de Troonrede aan de SP te laten weten.

In zijn toespraak op Tomaat 2004 somde Marijnissen de bezuinigingsplannen op en wees op de concrete gevolgen daarvan: "Balkenende en Zalm halen 19 miljoen weg voor kunst en cultuur, daarnaast bezuinigen gemeenten en provincies ook nog eens 95 miljoen. Daardoor lopen een groot aantal culturele instellingen gevaar. Zo wordt er door het kabinet in kunst en cultuur voor relatief weinig bezuinigingsopbrengsten heel veel vernield. Dit is regelrechte kapitaal- en creativiteitsvernietiging."

Staatssecretaris Van der Laan moest het stevig ontgelden in de toespraak van Marijnissen, die het ongeloofwaardig vindt dat de staatssecretaris beweert dat ze zich inspant "om het allemaal zo eerlijk mogelijk te laten gebeuren". Marijnissen: "Zelfs D66-godfather Hans van Mierlo vindt het nu tijd om zijn partijgenoot te kapittelen op dit punt. Ik roep D66 op om althans op dit punt nu eindelijk eens de rug recht te houden na al dat gebuig en gekruip naar CDA en VVD. Anders moet de club echt maar gauw fuseren met de VVD. Dat hebben we tenminste politieke helderheid."

Volgens Marijnissen zijn de voorgenomen bezuinigingsmaatregelen niet nodig: "Wij slagen er in onze tegenbegroting in dit soort bezuinigingen níet te doen en wél extra te investeren in de creativiteit van onze kunstenaars en onze cultuurvoorzieningen. Ik wil niet minder maar meer geld inzetten, bijvoorbeeld voor de Nederlandse popmuziek, bijvoorbeeld voor onderhoud van grote monumenten en archeologische locaties, bijvoorbeeld voor de Nederlandse film, bijvoorbeeld voor de Dogtroep en voor het Radio Symphonie Orkest!"

De twee laatstgenoemde groepen hoorden tot het artistieke aanbod van het SP-festival, evenals onder andere Ali B., Relax, Racoon, Jan Akkerman, Free System Projekt, Javier Guzman en Quirine Melssen.


* Actueel nieuws uit het land