Pax Christi Nederland

'Dansen temidden van geweld'

Utrecht, 20 september 2004

De rol van media en communicatie in een conflictgebied: Colombia vanuit de ogen van een jongerendelegatie van Pax Christi

Pax Christi houdt op 21 september een informatiebijeenkomst voor pers en jongeren over de rol van media en communicatie in conflictgebieden, in Colombia. De bijeenkomst vindt plaats van 14.00 tot 16.00 uur in de School van Journalistiek te Utrecht, Padualaan 99. De dilemma's van het bedrijven van journalistiek in conflictsituaties komen daarbij aan de orde. Jongeren die hebben deelgenomen aan twee delegaties van Pax Christi en journaliste Ineke Holtwijk vertellen over hun ervaringen in Colombia.

In Colombia speelt zich al jaren een gewapend conflict af tussen leger, paramilitairen en guerrillastrijders. Bovendien heerst er structurele werkloosheid en armoede. Dat maakt vooral jonge Colombianen kwetsbaar voor rekrutering door gewapende groepen en criminelen. Er zijn echter ook Colombiaanse jongeren die werken aan vrede en maatschappijopbouw. In 2002 vroegen zij Pax Christi, die zich wereldwijd inzet voor de oplossing van conflicten, om de steun van Nederlandse leeftijdsgenoten.

In antwoord op dat verzoek, laat Pax Christi in het voorjaar van 2005 voor de derde maal een groep Nederlandse jongeren naar Colombia vertrekken. Na bezoeken aan het zuidelijke departement Cauca in november 2003 en het noordelijke departement Antioquía in juli 2004, wordt volgend jaar opnieuw Cauca aangedaan. Nederlandse jongeren zetten hun expertise op hun studie- of vakgebied in om hun Colombiaanse leeftijdsgenoten te trainen en te begeleiden. Bovendien gaan ze de mensenrechtensituatie in het gebied observeren.

De informatiebijeenkomst blikt kort terug op voorgaande reizen, maar kijkt ook vooruit naar het bezoek aan Cauca. Daarbij wordt ingegaan op de activiteiten tijdens de reis en de motieven van jongeren om als vrijwilligers in conflictgebieden te werken.

Voor meer informatie over de informatiebijeenkomst van Pax Christi over jongerenwerkbezoeken aan Colombia, kunt u contact opnemen met het secretariaat op telefoonnummer 030 - 2 33 33 46.