Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Bijscholingen Schaakacademie.nl

Met de Schaakacademie worden uw trainingen nog aantrekkelijker! Maak gebruik van de mogelijkheden die schaaklessen op het internet bieden. Meld leerlingen aan en verdien een premie. Kom langs en bezoek de bijscholingen voor jeugdtrainers.

Sinds april 2004 is de internetsite www.schaakacademie.nl in de lucht. De Schaakacademie is een interactieve methode om via het internet te leren schaken. Daarbij wordt gebruik gemaakt van de succesvolle Stappenmethode van Van Wijgerden en Brunia, die op bijna iedere jeugdschaakvereniging in Nederland wordt toegepast. De Schaakacademie is ontwikkeld in opdracht van de KNSB.

De Schaakacademie geeft de Nederlandse schaakwereld een unieke kans om de jeugd met het schaken in contact te brengen. Ook kan de Schaakacademie een waardevol hulpmiddel zijn bij de schaaklessen die op de vereniging worden gegeven. Het biedt de jeugdschaaktrainer de mogelijkheid om zijn of haar lessen nog interessanter te maken.

De KNSB wil de jeugdschaaktrainers in Nederland op de hoogte brengen van de mogelijkheden die de Schaakacademie biedt. Daarom worden in de periode van 21 september tot 5 oktober op negen plaatsen in het land bijscholingen georganiseerd. Deze bijscholingen staan open voor iedereen, gediplomeerd en niet gediplomeerd.

Centraal staat het onderwerp: hoe kan een jeugdschaaktrainer gebruik maken van de schaakacademie om zijn lessen op de club nog aantrekkelijker te maken. Tijdens deze avonden komt ook een ander onderwerp aan de orde dat voor de jeugdtrainer interessant is.

Uitgebreide informatie en een aanmeldingsformulier zijn hier te vinden. Meld u nu aan!

---

Competitiegids 2004-2005 gereed

De competitiegids 2004-2005 is gereed en op te halen via deze link (ZIP-bestand).
Alle betrokken teamleiders en de wedstrijdleiders hebben de gids eind deze week in de bus.

---

12e SIOM rapidtoernooi prooi voor Daniël Fridman

GOUDA - In de aula van de Goudse Waarden heeft de 28-jarige uit Letland afkomstige grootmeester Fridman voor de tweede keer op rij het SIOM Open Schaaktoernooi van Gouda op zijn naam kunnen zetten. De jonge grootmeester Jan Smeets eindigde op een gedeelde eerste plaats, maar met één weerstandspunt minder. Fridman won van Smeets en speelde tweemaal remise: de eerste tegen de jongste Nederlandse grootmeester aller tijden Daniël Stellwagen en de tweede tegen Van Mil (IM) die in 1996 als eerste eindigde en nu niet verder kwam dan de derde plaats. Ook op de derde plaats eindigden de reeds genoemde Stellwagen, mevr. Zhaoqin Peng (WGM), Herman Grooten (IM) en Martin Roobol. In de hoofdgroep speelden dit jaar maar liefst 6 grootmeesters en 7 internationaal meesters mee. Erich Karstan van de organiseerde club kon lange tijd in de top meespelen en won in de 6e ronde van grootmeester Erik van den Doel, voorwaar een grote prestatie.

In groep B was het Bob Jansen, spelend bij HMC Den Bosch die met 6½ punt eerste plaats veroverde, op een gedeelde tweede plaats met 5½ punt eindigde Theo van Herk van de naburige schaakvereniging De IJssel (Moordrecht)en Said Becic lid van St Bosnië & Hercegovina. Op een gedeelde derde plaats - ieder met 5 punten - eindigde Jan Hellenberg (Oegstgeest 80), Geert Kloppenburg, (Sv Amersfoort Databalk) en Arno Slagboom (Sv De Willige Dame). In deze groep ging lange tijd oud-Messemaker lid Hans Ouwersloot - nu wonend in Maastricht aan de leiding, maar na de pauze moest hij een paar nederlagen incasseren, waardoor hij op een 10e plaats eindigde.

In groep C was er een gedeelde eerste plaats voor de jeugd uit de Rotterdamse regio. David Berendsen, spelend bij schaakvereniging Krimpen aan de IJssel won met een voorsprong van 2 weerstandspunten op Reint van der Knijff (Messemaker 1847) en Boudewijn Weijermars (Sv Moerkapelle). Een 4e plaats met 5½ punt Eric de Moor spelend voor Sv D4 uit Oosterhout.

De ratingprijzen gingen in groep A: naar R.A.G. de Graaff, groep B: Bart van Putten, en groep C: Kees Schrijvers.

Met dank aan hoofdsponsor SIOM en de Goudse Waarden die belangeloos de aula ter beschikking stelde en niet te vergeten alle vrijwilligers!!


---