Openbare Bibliotheek Oss

Persbericht, 9-9-2004

Lezing in de Bibliotheek Schaijk over leven met autisme

Op dinsdag 21 september wordt er, na de overweldigende belangstelling eerder dit jaar, in de bibliotheek Schaijk opnieuw een lezing gegeven over Autisme. Ditmaal is Corrie Kersten te gast. Zij zal tijdens haar lezing vertellen vanuit haar enorme ervaring met het werken met zowel kinderen als volwassenen met autisme.

Corrie Kersten (1939) is oprichter van het Kinderhuis Reek en later ook de stichting De Boerderij.

Het Kinderhuis Reek is een instituut voor kinderen met ernstige ontwikkelingsproblemen en een normale intelligentie. Corrie ontmoette in 1962 voor het eerst kinderen met autisme. Sindsdien heeft zij zich altijd met autisme bezig gehouden. In die tijd, begin zestiger jaren, waren er in Nederland voor heel jonge kinderen met autisme geen behandelingsmogelijkheden. Daarom besloot Corrie een instituut op te richten voor kinderen van 3 tot 8 jaar. Omdat in die jaren de wetenschap omtrent autisme ook nog in de kinderschoenen stond, ontwikkelde het Kinderhuis Reek een eigen behandelingswijze.

Na het verblijf in het Kinderhuis Reek bleken er geen goede mogelijkheden voor een vervolgbehandeling te zijn. Dus besloot Corrie Kersten in 1981 een nieuwe groep op te richten voor kinderen vanaf 8 jaar. Zij nam deze kinderen op in haar eigen huis, een grote boerderij, en bood ze een thuis voor vele jaren. Toen deze kinderen volwassen werden moest er een nieuwe rechtsvorm komen. De stichting De Boerderij werd opgericht met de bedoeling een blijvende opvang te bieden voor volwassenen met autisme. Inmiddels is er een fusie ontstaan met de GGZ Noordoost Brabant om de continuïteit ook in de toekomst te kunnen waarborgen. De Boerderij heeft nu de status van een WWA. Dit is een woonwerkvoorziening voor mensen met autisme.

Autisme

Tijdens haar lezing zal Corrie Kersten vertellen over haar levenslange ervaring met het werken met zowel kinderen als volwassenen met autisme.

De formule die ze daarbij hanteert is vrij simpel zoals ze het eerder omschreef in een interview met de Arena: Zorg er niet alleen voor dat autistische mensen structuur hebben in hun leven, maar geef ze ook aandacht en affectie. Dit lijkt vanzelfsprekend, maar autisme is een gedragsstoornis die veel aandacht vraagt. Een persoon met autisme heeft een beperkt inzicht in de wereld om zich heen en dat resulteert vaak in angst. Die persoon kan ook de meest verschrikkelijke dingen zeggen. Niet dat het kwaaie wil is, maar hij zegt wat hij denkt. Een ander probleem is dat iemand met autisme zich graag terugtrekt. Dat is weliswaar goed voor hun, maar dat mag niet te lang duren, want ze kunnen snel in een depressie terecht komen. Verder hebben autistische mensen dwangmatig gedrag, zoals het viermaal gebruiken van een deurklink. Daarom kunnen ze vaak niet echt zelfstandig wonen.

Verder zal Corrie Kersten tijdens haar lezing ingaan op het autisme, zoals mensen met autisme dat zelf bezien en beleven, maar ook vanuit mensen in de omgeving van iemand met autisme.

De lezing vindt plaats om 20.00 uur in de bibliotheek van Schaijk, Past. van Winkelstraat 11a en maakt deel uit van de Blikopener-lezingen.

Toegangsprijs 2,50. Gezien de grote belangstelling bij de vorige lezing over autisme raden wij u aan kaarten te reserveren: tel. 0486 461788 of obschayk@planet.nl. Let wel op = op!

Blikopener is een lezingencyclus, die georganiseerd wordt in het seizoen 2004-2005 door de Basisbibliotheek Maasland en Libris Boekhandel Derijks in Oss. Het volledige programma is verkrijgbaar in de bibliotheken in Bernheze (Heesch, Heeswijk-Dinter en Nistelrode), Landerd (Schaijk en Zeeland), Lith, Maasdonk en Oss (Berghem, Oss en Ravenstein) en te vinden op www.bibliotheekmaasland.nl/blikopener

Einde persbericht.