Historisch Museum Rotterdam

Schoppen tegen het gezag
van Kaat Mossel tot Pim Fortuyn lokatie : Het Schielandshuis datum : 21 september 2004 t/m 31 mei 2005

Van Kaat Mossel tot Pim Fortuyn: opstandigheid tegen de overheid is in Rotterdam van alle tijden! Van 21 september 2004 tot en met 31 mei 2005 is in Museum het Schielandshuis de tentoonstelling Schoppen tegen het Gezag te zien. Aan de hand van pamfletten, schilderijen, herdenkingsborden, foto's, krantenartikelen, spotprenten, film en unieke voorwerpen uit het Pallazo di Pietro van Pim Fortuyn, wordt de rol van Rotterdamse rebellen getoond van het Rotterdam tijdens de Republiek tot nu. Deze tentoonstelling vol oproeren, rellen, opstand, actie en reactie laat zien dat rebellen altijd nodig zijn geweest, omdat zij vanzelfsprekendheden ondermijnen en mensen aan het denken zetten.

Bijzonder materiaal
Eenmalig en bij hoge uitzondering leende de huidige eigenaar van Pallazo di Pietro, C.R.M. Thunnessen persoonlijke voorwerpen uit de nalatenschap van Pim Fortuyn uit voor een tentoonstelling. Tijdens Schoppen tegen het Gezag zijn onder meer één van de beroemde pakken van Pim Fortuyn te zien, zijn fiets en andere persoonlijke voorwerpen. Speciaal voor deze tentoonstelling maakten jonge Rotterdamse filmmakers documentaires over ds. Visser en Nel Soetens.

De rol van de media
De rol van de media bij de loop van de gebeurtenissen rond Pim Fortuyn is onmiskenbaar. En er is niet een Rotterdammer die zoveel landelijke media-aandacht heeft gehad voor zijn strijd als ds. Visser. Maar ook de andere Rotterdamse rebellen die Schoppen tegen het Gezag laat zien, zouden zonder de media nooit zo bekend zijn geweest, of hebben de media gebruikt als middel om de publieke opinie te beïnvloeden. Kaat Mossel dankt haar legendarische status vooral aan de pers in haar tijd: ze werd in 1784 als oranjeklant flink beschimpt in de patriottische pers. De schoolmeester en journalist Jacob de Vletter was één van de eersten die de pers gebruikte om de publieke opinie te beïnvloeden: hij bond in het Rotterdamsch Weekblad met felle pamfletten de strijd aan met de rijke elite die de macht had en wilde behouden. Het rumoer in de gemeenteraad tijdens het Interbellum werd gevolgd door het '46e raadslid', een pseudoniem waardoor een keurige journalist zaken kon opschrijven die anders nooit hadden gekund.

Parallellen tussen toen en nu
Schoppen tegen het Gezag laat een aantal opmerkelijke parallellen zien tussen toen en nu. De Rotterdamse gemeenteraad tijdens het interbellum lijkt bijvoorbeeld veel op de huidige situatie. Ook toen waren er eenmansfracties, afscheidingen en veel nieuwkomers. Coremans de Rapaljaan, die voorstellen deed zoals de vervanging van helm en sabel van de politie door strooien hoed en wandelstok, vormde één van de eenmansfracties in de gemeenteraad. Een andere eenmansfractie werd gevormd door Gerrit van Burink, die met zijn felle en humoristische debatteerstijl ook voor veel ophef zorgde in de gemeenteraad. Hij schoot in zijn politieke carrière van links naar rechts zonder zijn aanhang te verliezen. Een link met de charismatische Pim Fortuyn is zo gelegd.