Provincie Gelderland

|                                            |Nr.   |2004-392       |
|                                            |Arnhem|15 september   |
|                                            |,     |2004           |
PROVINCIE GELDERLAND LEIDT INTERNATIONALE PARTNERMEETING 'BOUNDLESS PARKS, NATURALLY!'

Op dinsdag 21 september heeft het Europese project 'Boundless Parks, Naturally!' een internationale partnermeeting in Rheden. Gedeputeerde Harry Keereweer opent de vergadering om 8 uur 's ochtends en schuift aan bij het ontbijt. Het project is in september 2003 van start gegaan. De eerste resultaten worden tijdens de internationale meeting op de Veluwe gepresenteerd tijdens drie workshops op 22 en 23 september.

Europese samenwerking op Gelders initiatief De EU heeft ruim 3,5 miljoen euro beschikbaar gesteld voor het project 'Boundless Parks Naturally!', een samenwerkingsverband tussen nationale parken in Gelderland (Veluwe), Wales (Torfean) en Vlaanderen (Kempen en Maasland). Het bedrag wordt door cofinanciering van de projectpartners en anderen nog verdubbeld tot 7,5 miljoen euro. De provincie Gelderland treedt op als trekker van het project. Met het geld worden projecten en studies gestart die moeten bijdragen aan een betere ruimtelijke kwaliteit en betere toegankelijkheid van de natuur in dichtbevolkte gebieden in Noordwest-Europa.

Activiteiten
Concrete activiteiten die de drie Europese regio's uitvoeren, zijn onder meer het creëren van 'natuurlijke' toegangswegen tot de nationale parken en landschappen door de aanleg van natuurtransferia. Om dit proces te sturen is een gezamenlijke studie uitgevoerd. Hierin zijn ook de resultaten verwerkt van een onderzoek dat uitgevoerd is rond het natuurtransferium van Nunspeet.

Daarnaast werken de projectpartners samen aan een strategie om het imago van hun natuurgebieden te verbeteren, onder andere door een betere informatievoorziening. In de praktijk betekent dat voor de Veluwe de ontwikkeling van een Lonely Planet-achtige gids en van een zogenaamd visitor village system. Hierbij begint de beleving van de Veluwe al in de omliggende dorpen en steden. Verder wordt het succesvolle initiatief van de Veluwe Rangers overgedragen aan de partnerregio's om ook daar bezoekers te trekken en te informeren. Ten slotte is een gezamenlijke studie uitgevoerd over het omvormen van bebouwde grond naar natuur. De resultaten van deze studie worden direct vertaald naar de praktijk. Op de Veluwe (Oud Reemst aan de Harderwijkerweg tussen Arnhem en Otterlo) wordt 85 hectare landbouwgrond opnieuw ingericht tot een gebied dat bestemd is voor natuur, recreatie en cultuurhistorie.

Vervolgproject
Boundless Parks Naturally is een vervolg op het project Internat Parks, waaraan Gelderland de afgelopen drie jaar deelnam als projectverantwoordelijke. Dit succesvolle project waarin ook regio's in Wales, Roemenië, Hongarije en België participeerden, werd door de EU 'een van de beste EU-projecten op het gebied van internationale samenwerking tussen nationale parken' genoemd.



Provincie Gelderland