Vereniging Milieudefensie

Gouden Tram rijdt door Den Haag

Amsterdam, 20 september 2004 --- Milieudefensie laat op Prinsjesdag in Den Haag een Gouden Tram rijden. Passagiers worden die dag op een gratis rit getrakteerd. Op de tram staat: 'Leden van de Staten Generaal: Openbaar Vervoer is goud waard!'. Milieudefensie roept het parlement op niet in te stemmen met de bezuinigingen op de exploitatie van het stads- en streekvervoer, waardoor er in stad en land minder bussen en trams gaan rijden. Verkeerswethouder Bruno Bruins (VVD) van Den Haag, gedeputeerde Marnix Norder (PvdA) van Zuid-Holland en diverse Tweede Kamerleden zijn aanwezig bij de ingebruikname van de tram.

De Kabinetten Balkenende snijden voortdurend in het budget voor stads- en streekvervoer. De lokale overheden die het openbaar vervoer bestieren, moeten het de komende tijd met minstens tien procent minder subsidie doen, oplopend tot 17 procent in 2007. Overal zijn gemeenten en provincies bezig met het (gedwongen) inperken van de dienstregelingen voor bus en tram. Door het aanbod van openbaar vervoer uit te melken, jaagt het kabinet de mensen de auto in. Voor veel ouderen en jongeren is dat overigens geen alternatief. Die blijven zonder vervoer zitten.

'Daarom behandelen we vandaag de passagiers in de Gouden Tram alsof ze de koningin zijn. Zo zou het eigenlijk elke dag moeten zijn, maar het kabinet heeft geen oren naar de twee miljoen mensen die dagelijks met het stads- en streekvervoer reizen. Ze zien niet in dat bus en tram een sociale functie hebben en goed zijn voor het milieu', aldus Joris Wijnhoven, campagneleider verkeer van Milieudefensie.

Wie: Milieudefensie, wethouder Bruno Bruins, gedeputeerde Marnix Norder, directeur HTM Ton Kaper Wat: Milieudefensie, Haaglanden en HTM presenteren de Gouden Tram Waar: Den Haag Centraal, tramplatform B Wanneer: Dinsdag 21 september, 9:15 Openingswoord, 9:30 Vertrek Gouden Tram (met pers), 9:45 Aankomst Buitenhof

In het najaar van 2003 haalde Milieudefensie met haar campagne `Den Haag laat ons in de kou staan' 120.000 handtekeningen op van reizigers voor behoud van alle stads- en streekvervoer ten koste van investeringen in extra asfalt.



Vereniging Milieudefensie