Ingezonden persbericht


Persbericht: Verkenningen dinsdag 21 september 2004 van 16.00 tot 17.00 op 747 AM

Het vraaggesprek:

Fred Leemhuis:

'De Koran is meer dan een tekst, het is genieten'

Prof.dr. Fred Leemhuis sprak op 7 september 2004 zijn oratie uit als hoogleraar Koranwetenschappen aan de RUG. In deze rede wilde hij de vooroordelen en misvattingen deels ondervangen. In verkenningen een gesprek met Leemhuis over de Islam als eigenstandige religie en de huidige stand van het Koranonderzoek.

De reportages:

Heeft u islamitische bewassingspakketten?

De nieuwste lijkwagens, urnen in felle kleuren, doodskisten 'naar uw eigen ontwerp',.Afgelopen week vond in Utrecht de uitvaartbeurs plaats, een vierjaarlijks evenement voor de uitvaartbranche. Inmiddels vormen moslims een aanzienlijk deel van de Nederlandse bevolking en daarmee van de klantenkring. Maar speelt de branche ook in op hun wensen? Verkenningen ging tussen de grafgraaf-machines en uitvaartkostuums op zoek naar een antwoord.

Trekpleister Bollywood in Cinema India

Bollywood-films en Indiase filmsterren genieten bij autochtoon Nederland nauwelijks bekendheid. Surinamers, Turken en Marokkanen daarentegen zijn flinke afnemers van Bollywood-dvd s. In het kader van Cinema India - 23 t/m 26 september komt de Godfather van de Indiase filmindustrie, Amitabh Bachchan, op bezoek in het Tropentheater te Amsterdam. Vier recente films waarin de acteur met verschillende thema s worstelt, worden vertoond. In de openingsfilm Dev wordt de vriendschap tussen twee politieofficieren op de proef gesteld in een klimaat van corruptie en geweld. Religieuze spanningen tussen Hindoes en moslims lopen hoog op. Verkenningen bezocht een preview met Bollywoodfans met een hindoe en moslimachtergrond. In tegenstelling tot de film speelden de religieuze verschillen hierbij geen enkele rol.