Gemeente Best

20-09-2004


Visie Centrum-spoorzone vastgesteld

Eind februari heeft het college van B. en W. zijn visie gepresenteerd voor de ontwikkeling van het centrumgebied en de spoorzone van Best. Later is de visie door het college persoonlijk toegelicht tijdens informatiebijeenkomsten en/of persoonlijke gesprekken. Mede op basis van de reacties tijdens deze bijeenkomsten en/of gesprekken is de visie aangepast. De aangepaste visie is in juli aangeboden aan de gemeenteraad. Op donderdag 9 september jl. heeft de gemeenteraad unaniem ingestemd met de visie. Wél heeft de raad een aantal aandachtspunten meegegeven. Punten waarmee het college rekening moet houden bij het opstellen van het "masterplan".

Besluit gemeenteraad
De gemeenteraad heeft vorige week unaniem ingestemd met de aangepaste visie. De besluitvorming zou eigenlijk al in juli plaatsvinden. Omdat het gemeentebestuur besloot om eerst alle inwoners van Best te informeren en later de gelegenheid te geven hun zienswijze kenbaar te maken, werd de besluitvorming uitgesteld.
Tijdens de vergadering van de commissie voor Algemene Zaken en Automatisering op maandag 19 juli jl. bestond de gelegenheid om uw zienswijze kenbaar te maken. Hiervan heeft een aantal inwoners ook gebruik gemaakt. Deze zienswijzen zijn door de verschillende raadsfracties meegenomen in hun betoog tijdens de raadsvergaderingen op 6 en 9 september, waarin de visie dus is vastgesteld. Dit geldt ook voor de argumenten die de indieners van het burgerinitiatief aanhaalden. De raad heeft het burgerinitiatief voor het behoud van de woningen aan de Molenstraat niet afzonderlijk behandeld, omdat dit onderwerp al deel uitmaakte van de vergaderagenda.

Masterplan
De visie wordt nu omgezet in een masterplan. Hierin wordt een aantal zaken op basis van de visie concreter uitgewerkt, zoals het type woningen en winkels, de verkeersstroom, het parkeerbeleid, de financiële consequenties enzovoorts. In het plan worden de bouwblokken en de verkeersstructuur vastgelegd. Ook de nadere uitwerking van de stedenbouwkundige aspecten maken deel uit van het masterplan. Voor het opstellen van het masterplan is het gemeentebestuur in gesprek met mogelijke partners. Het plan wordt namelijk samen met marktpartijen opgesteld. Deze samenwerking wordt geregeld in een Intentieovereenkomst. Naar verwachting is dit in oktober bekend. Het masterplan wordt in de tweede helft van 2005 ter besluitvorming aangeboden aan de gemeenteraad. Zodra het concept gereed is, worden alle betrokkenen echter al op de hoogte gebracht over de hoofdlijnen van het plan. Naar verwachting is dit in de eerste helft van 2005.

Informatie
De gemeente houdt alle betrokkenen voortdurend op de hoogte over de ontwikkelingen in het centrumgebied en de spoorzone. Hiervoor heeft de gemeenteraad tijdens de raadsvergaderingen vorige week nogmaals aandacht gevraagd.
Heeft u vragen? Neemt u dan contact op met het Informatiepunt centrum-spoorzone. U kunt hier op maandag, woensdag en vrijdag van 9:00 - 12:00 uur telefonisch terecht: 360470. Of per e-mail: centrum-spoorzone@gembest.nl