Gemeente Best

20-09-2004


Toestemmingsbewijs jeugdvissers

In mei heeft u in dit informatiebulletin kunnen lezen dat de politie tot en met juli extra zou controleren op de Visserijwet. In het kader van de visserijwet is het namelijk in principe altijd verboden om te vissen, tenzij iemand de benodigde aktes of vergunningen heeft én zich houdt aan de voorwaarden. Tijdens de controles is gebleken dat vooral door de jeugd op de gemeentelijke vijvertjes en watertjes gevist wordt terwijl dit niet is toegestaan. De normale visaktes of vergunningen zijn namelijk op deze wateren niet van toepassing. De gemeente Best heeft besloten om de jeugd onder bepaalde voorwaarden in de gelegenheid te stellen in de eigen vetrouwde woonomgeving van de gemeentelijke waters gebruik te laten maken voor te vissen. In overleg met Hengelsportvereniging "De Vriendschap" uit Best is besloten dat er in een aantal sloten, waterplassen en vijvers toch door de Bestse jeugd mag worden gevist. Wél zijn er voorwaarden aan verbonden, zoals een toestemmingsbewijs. Hierover leest u onderstaand meer.

Toestemmingsbewijs
Om de jeugd tot en met 14 jaar veilig en dicht bij hun eigen huis de mogelijkheid te bieden om te vissen is besloten om een aantal extra vislocaties aan te wijzen. Het betreft:

· sloten en waterplassen langs de Ringweg ter hoogte van de wijken Heuveleind en Heivelden (Prinsenpad en Beemdheuvel);
· vijver Wilhelminapark;

· vijver Salderespark;

· vijver Kwartellaan.
De jongeren dienen tijdens het vissen wél een toestemmingsbewijs van de gemeente bij zich te hebben. Dit bewijs wordt eenmalig door de gemeente uitgegeven en is gratis. Het bewijs is alleen geldig voor het vissen op bovengenoemde locaties. Daarnaast geldt een aantal voorwaarden.
Voor het vissen op de visvijver en de gracht hebben jongeren een jeugdvergunning nodig. Deze is verkrijgbaar bij de hengelsportvereniging.

Voorwaarden
In de speciaal aangewezen sloten, plassen en vijvers mag alleen worden gevist door Bestse jongeren tot en met 14 jaar. Zij moeten zich houden aan de volgende punten:

· Je mag maar één hengel bij je hebben.

· De vissen mag je niet voeren. Hierdoor wordt het water vervuild.
· Ruim na het vissen je rommel op!

· Je mag alleen vissen tussen zonsopkomst en zonsondergang.
· Vissen die je vangt, moet je ook weer terugzetten.
· Je mag van 1 april tot 1 juli géén kunstaas gebruiken en van 1 april tot en met de laatste zaterdag in mei géén wormen. Deze voorwaarden staan ook op de achterzijde van het toestemmingsbewijs.

Aanvragen
Jeugdvissertje tot en met 14 jaar die in Best wonen, kunnen bij de gemeente een toestemmingsbewijs aanvragen. Denk eraan om ook een pasfoto in te leveren. Het duurt vervolgens 5 werkdagen voordat het bewijs kan worden opgehaald. De gemeente neemt de aanvragers op in een register!
Wil jij een toestemmingsbewijs? Download het formulier vanaf de website:
aanvraagformulier toestemming vissen (PDF-formaat) of vul een formulier in bij de balie van de afdeling Algemene Zaken, kamer 0.05 begane grond gemeentehuis.

Vissers 15 jaar en ouder
Voor vissers van 15 jaar en ouder geldt dat zij in het bezit moeten zijn van een sportakte - alleen geldig voor het vissen op het Wilhelmina- of het Beatrixkanaal - en/of een visvergunning. De voorwaarden vindt u op www.gemeentebest.nl

Voor vragen over het toestemmingsbewijs en de vislocaties in Best kunt u terecht bij de heer
H. Baudoin, afdeling Algemene Zaken, telefoon: 360256 of de heer krijger, afdeling Openbare Werken/bossen en plantsoenen. Ook kunt u terecht bij Hengelsportvereniging "De Vriendschap", de heer H. de Haas, telefoon: 374139. De vereniging verzorgt overigens een jeugdcursus vissen.