Provincie Overijssel

Ontgrondingen Overijssel multifunctioneel toepassen

Overijssel wijzigt haar ontgrondingenbeleid. Kern van het nieuwe beleid is het multifunctioneel ontgronden. Winlocaties moeten naast de functie grondwinning een of meerdere ruimtelijke functies krijgen die vanaf het begin bepalen dzijnvoordeinrichtingenhetbeheer. Ontgrondingen kunnen zo bijdragen aan de ruimtelijke kwaliteit van een gebied. Dit staat in de nota 'Over winnen in Overijssel', die 17 september met bedrijfsleven, gemeenten, waterschappen en Landschap Overijssel is besproken.
* Gevolg van het nieuwe ontgrondingenbeleid is dat: Initiatiefnemers meer verantwoordelijkheid krijgen. Zandwinbedrijven dienen voortaan zelf te komen met goede projectvoorstellen voor multifunctionele ontgrondingen. Zij kunnen dit overigens het beste doen in samenwerking met andere bedrijven en/of instanties.
* Vergroten van draagvlak in de omgeving voor multifunctionele ontgrondingen door het bieden van passende compensatie, goede regeling voor het inrichten en het beheer van het residu van de ontgronding en verbeteren veiligheid van diepe ontgrondingen
* Verbeteren van de doeltreffendheid en doelmatigheid van het vooroverleg door een door Gedeputeerde Staten vast te stellen 'Leidraad uitvoering multifunctionele ontgrondingen'.

Tijdens de bijeenkomst werden het project Eeserwold (Steenwijkerland) en de zandwinning De Oelemars bij Losser genoemd als richtinggevende voorbeelden voor multifunctionele ontgrondingen. Bij het eerste project gaat het om de uitbreiding van een bestaande zandwinning samen met de ontwikkeling van een bedrijventerrein, bouw van luxe woningen, golfbaan. Bij De Oelemars hebben zich in de loop der tijd opmerkelijke natuurwaarden ontwikkeld.

Landschap Overijssel bood gedeputeerde Theo Rietkerk tijdens de bijeenkomst haar notitie 'Grond voor natuur' aan. Volgens Landschap Overijssel bieden zandwinplassen vanuit het perspectief van multifunctionaliteit kansen voor natuurontwikkeling. Zij ziet daarvoor mogelijkheden bij een aantal voormalige zandwinplassen én bij lopende zandwinningsprojecten. Gedeputeerde Rietkerk zegde toe dat de provincie Overijssel geld beschikbaar wil stellen om een inventarisatie uit te voeren om die mogelijkheden in beeld te brengen.

Nieuwsredactie@prv-overijssel.nl

Naar de pagina over ontgrondingen in Overijssel © 2004 Provincie Overijssel