Gemeente Heeze-Leende


Aanbevelingen seniorenbeleid in zicht

De gemeente en de Raad Welzijn Ouderen (RWO) zijn in 2003 een proces gestart om te komen tot een goed lokaal ouderenbeleid. De Lagerhuisdebatten met senioren, die in april 2004 gehouden zijn, hebben veel informatie opgeleverd. De redactiecommissie heeft de afgelopen maanden deze informatie geanalyseerd en voor de drie themas wonen, zorg en welzijn een aantal aanbevelingen geformuleerd. Op dit moment wordt de laatste redactionele slag gemaakt.

Redactiecommissie
Ruim 300 senioren bezochten de Lagerhuisdebatten om mee te denken en praten over hun toekomst. Op deze manier konden ze meewerken aan de vorming van een gemeentelijk beleid, dat mede is afgestemd op de behoefte van 55-plussers. Na vijf debatavonden is een redactiecommissie gevormd bestaande uit enkele RWO-bestuursleden en leden van de werkgroep Lagerhuisdebatten, die met ondersteuning van de gemeente een analyse heeft gemaakt van de 3 themas wonen, zorg en welzijn. Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan een goed redactioneel stuk met aanbevelingen. Zodra dit document klaar is, krijgen alle deelnemers aan de Lagerhuisdebatten het toegestuurd. Andere belangstellenden kunnen het document opvragen bij de gemeente, bij voorkeur per e-mail: y.kuijsten@heeze-leende.nl of telefonisch bij Yvonne Kuijsten, tel: 040 - 22 41 405. Vanaf 1 oktober ligt het stuk ook ter inzage in de hal van het gemeentehuis, in de bibliotheek in Heeze en in Leende en bij Dorpshuis Valentijn in Sterksel. Deelnemers krijgen tot 15 oktober 2004 de gelegenheid om commentaar te geven op het document. De RWO wil het document, met eventuele aanvullingen en wijzigingen n.a.v. gemaakte opmerkingen, gaan bespreken met de wethouder Welzijn om zo een eerste stap te zetten naar een seniorenbeleidsplan in de gemeente Heeze-Leende.

Seniorenbeleid
De gemeente en senioren in de gemeente Heeze-Leende zullen gezamenlijk het seniorenbeleidsplan opstellen. Senioren blijven dus actief betrokken. Het doel van het seniorenbeleidsplan is in te spelen op toekomstige ontwikkelingen op het terrein van wonen, zorg en welzijn. Het seniorenbeleidsplan zal er bijvoorbeeld toe moeten bijdragen dat de inwoners van de gemeente op actieve en gezonde wijze oud kunnen worden. Het maken van het seniorenbeleidsplan staat voor 2005 op de rol.

Presentatie
Op 1 oktober 2004, de dag van de ouderen, zal Wim Jak, voorzitter RWO, enkele conclusies van de Lagerhuisdebatten presenteren. Alle senioren uit Heeze, Leende en Sterksel zijn daarbij van harte welkom. De presentatie vindt plaats tijdens de middag voor senioren op vrijdag 1 oktober 2004 in Dorpshuis Valentijn te Sterksel, van 13.30 uur tot 17.00 uur.