Politie Zuid-Holland-Zuid

10.000ste certificaat Politiekeurmerk Veilig Wonen uitgereikt

21-09-2004 - Extra bericht

REGIO Op een feestelijke bijeenkomst op het politiebureau in Zwijndrecht is op 20 september het 10.000ste certificaat Veilige Woning binnen de regio Zuid-Holland-Zuid uitgereikt. De korpschef van de Politie Zuid-Holland-Zuid, R.G.C. Bik, overhandigde het certificaat aan dhr B. Meijering, directeur van Zwijndrechtse de Woningstichting Forta, eigenaar van de woning. De bewoners van de woning, de familie Meulenbelt, kregen een kopie van het certificaat. Zij konden door omstandigheden niet bij de bijeenkomst aanwezig zijn. Hun overbuurman, de heer Van Vugt nam het certificaat namens de familie in ontvangst.

Korpschef Bik was blij met de uitreiking. Volgens hem is het inbraakrisico een factor 20 lager vergeleken met woningen die niet volgens het keurmerk beveiligd zijn. De korpschef riep de gemeenten in de regio op het voorbeeld te volgen van de gemeenten Papendrecht, Oud-Beijerland en Hendrik-Ido Ambacht te volgen. Zij verplichten aannemers nieuwbouwwoningen volgens het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) te bouwen. Met resultaat: in woningen die volgens het PKVW zijn beveiligd, heeft in onze regio nog nooit een geslaagde inbraak plaatsgevonden.

Dhr A. Abee, loco-burgemeester van Zwijndrecht was blij met de positieve aandacht die het PKVW krijgt in een tijd dat de aandacht nogal eens uitgaat naar zaken die niet goed gaan. Zijn gemeente kan tevreden zijn met een woningcoöperatie die zoveel investeert in woningveiligheid. Toch noemde Abee een zorgpunt. Burgers blijven naar zijn mening nog achter in het beveiligen van hun woning. Hij riep gemeenten op hen hierin te stimuleren.

Voor directeur B. Meijering is een goede beveiliging van huurwoningen volgens het PKVW net zo vanzelfsprekend als een niet-lekkend dak. Hetzelfde geldt voor het feit dat huurders niets voor de PKVW-beveiliging hoeven te betalen. Hij meldde ernaar te streven binnen vier jaar 100% van zijn woningbestand PKVW-beveiligd te hebben.