Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Nieuwsbericht, 21-9-2004

Compensatiemaatregelen bereiken chronisch zieken en ouderen

De financiële tegemoetkomingen voor chronisch zieken, gehandicapten en ouderen met lagere inkomens, hebben voldoende effect. Het kabinet ziet daarom geen reden voor aanvullende maatregelen.

Dat schrijven ministers De Geus (SZW) en Hoogervorst (VWS) en staatssecretaris Wijn (Financiën) aan de Tweede Kamer. De Kamer had de bewindslieden gevraagd informatie te geven over het effect van de compensatiemaatregelen in de zorg, de bijzondere bijstand en de belastingen.

In 2003 zijn er verschillende maatregelen ingevoerd om mensen bewuster te maken van hun eigen verantwoordelijkheid voor het gebruik van zorg. Zo werd bijvoorbeeld de eigen bijdrage voor fysiotherapiebehandelingen verhoogd en bepaalde zelfzorggeneesmiddelen verdwenen uit het ziekenfondspakket.
Chronisch zieken, gehandicapten en ouderen met kleine inkomens worden hiervoor onder meer via de belasting gecompenseerd.

In de brief schrijven De Geus, Hoogervorst en Wijn zich te realiseren dat 'in individuele gevallen sprake kan zijn van inkomensachteruitgang als gevolg van de maatregelen en dat dit voor de betrokkenen vervelende gevolgen kan hebben'.