Dienstenbond CNV

Uitnodiging ledenvergadering voor NDB-ers (Delft / Zoeterwoude) Brouwer Groep
21-09-2004

Uit de in de afgelopen paar maanden ontvangen vragen c.q. signalen van onze leden blijkt dat de in het kader van het pas afgesloten Sociaal Plan met Brouwer Groep afgesproken oudere regeling en de beroemde "Side-Letter" van de Telegraaf nadere toelichting behoeft. Reden waarom wij op dinsdag 21 september as. om 14.00 uur (locatie: vestiging Delft) zowel de oudere regeling als de side-letter voor NDB-ers bij Brouwer Groep de revue laten passeren. Daarnaast zal er even worden stilgestaan bij onze acties tegen kabinetsplannen.

N.B.: Vanwege de zeer hectische tijden en de acties tegen kabinetsplannen is CNV Dienstenbond helaas verhinderd om op desbetreffende ledenvergadering aanwezig te zijn. Om u toch enigszins een voorsprong te geven, geven wij hier een uitgebreide uitleg ten aanzien van beide themas die op de bewuste ledenvergadering worden behandeld.

De oudere regeling
In het artikel 42 van het Sociaal Plan Brouwer is onder meer geregeld dat voor de werknemer tussen de 50 en 57,5 jaar extra zorgvuldigheid zal worden betracht. Wanneer toch tot een ontslagaanvraag moet worden overgegaan, zal getracht worden in overleg met de werknemer, indien deze daartoe een verzoek indient, een passende individuele oplossing worden gezocht. Artikel 43 van datzelfde Sociaal Plan bepaalt dat voor de werknemer die 57,5 jaar of ouder is, geldt dat hij niet zal worden ontslagen. Hij/Zij blijft werkzaam binnen de Brouwer Groep of er zal op basis van vrijwilligheid een individuele regeling worden overeengekomen.

De Brouwer Groep heeft onlangs een ontslagvergunning voor o.a. een groep werknemers, die 57,5 jaar of ouder zijn, aangevraagd. Brouwer heeft de intentie uitgesproken om van de eventuele verkregen ontslagvergunningen voor deze groep geen gebruik te willen maken en juist hen te willen begeleiden naar een baan. Wij vinden dat dit in strijd is met (de geest van) het Sociaal Plan. Dit zullen wij ook aan de Brouwer Groep bekendmaken. Wij adviseren onze leden dan ook om meteen naar onze juristen te stappen indien zij te maken krijgen met zon ontslagprocedure.

De Side-letter
Allereerst is van belang hoe de side-letter tot stand is gekomen. Dit was in het kader van een fusie tussen de Biegelaar Groep (onderdeel van de Telegraaf) en de Brouwer Groep. Naar onze mening dient de Wet Overgang van Onderneming hierop van toepassing te zijn. Deze wet bepaalt onder meer dat de werknemers hun volledige arbeidsvoorwaarden die voortvloeien uit de CAO, interne regelingen en individuele arbeidsovereenkomsten (rechten en plichten) behouden bij overgang naar een nieuwe maatschappij.

Toentertijd is er een aantal overleggen gevoerd tussen ons (vakbonden), de Telegraaf en de Brouwer Groep om te komen tot een Sociaal Plan dat de (condities van) overgang van Biegelaar Groep naar de Brouwer Groep zou regelen. Het in eerste instantie bereikte onderhandelingsresultaat over dat Sociaal Plan is door de grote meerderheid van onze leden van de Biegelaar Groep afgewezen. Dit gaf aanleiding om de side-letter op te stellen. Bewuste side-letter was vervolgens de voornaamste reden dat de leden van de Biegelaar Groep alsnog ingestemd hebben met het bereikte onderhandelingsresultaat over het Sociaal Plan.

Op basis van het vorenstaande zijn wij van mening dat de side-letter vanaf het overgangsmoment naar de Brouwer Groep een integraal onderdeel van de individuele arbeidsovereenkomst van de in deze kwestie betrokken werknemers is geworden of beter gezegd: is gebleven, aangezien een soortgelijke regeling ook op hen van toepassing was vóór de overgang. Immers een en ander is conform de Wet Overgang van Onderneming.

Ten tweede bestrijden wij ten zeerste dat de side-letter, mede gelet op het vorenstaande, voor slechts één doeleind, te weten een einde maken aan de overlap tussen de te fuseren bedrijven, is opgesteld. Nog daargelaten of datgene wat momenteel bij Brouwer Groep aan de orde is (voorgenomen reorganisatie) als direct gevolg moet worden gezien van die fusie.

Gelet op grote belangen van onze leden in deze en de gevoeligheid van deze zaak vonden wij (vakbonden en werkgever) het raadzaam om de mening van twee (onafhankelijke) advocaten over bewuste kwestie te raadplegen. Dit kan veel tijd en kosten voor beide partijen besparen. Dit zal binnenkort gebeuren en wij zullen u te zijner tijd hierover informeren.

Mocht u nog vragen hebben, dan kunt u contact opnemen met bestuurder Ahmed Kansouh. U kunt hem bereiken op telefoonnummer (010)2651111 of per e-mail op het adres a.kansouh@cnvdibo.nl