Gemeente Barendrecht

Persbericht Gemeente Barendrecht

Strengere controle op verkeerd aanbieden huisvuil

BARENDRECHT (dinsdag 21 september 2004) - De gemeente Barendrecht laat vanaf begin oktober strenger controleren op verkeerd aangeboden huisvuil. De ophaaldienst zal de zakken die niet naarbehorenwordenaangebodenvoortaannietmeermeenemen.Welwordtereenstickeropdezakgeplaktwaaropstaatdathetvuilnietopdejuistewijzeisaangeboden.Bewonerskrijgenzodegelegenheidhetvuilweerbinnentehalen,hunfoutteherstellenendezakvervolgenseenweeklateropnieuwbuitentezetten.GeweigerdezakkendienietzijnbinnengehaaldwordeneendaglateropgehaalddoordeBarendrechtsemilieu-inspectie,diede'eigenaar'probeertteachterhalen.DezeeigenaarkanvervolgenseenboetevanE50tegemoetzien.

Steeds vaker moeten de ophaaldienst en de Barendrechtse milieu-inspectie constateren dat huisvuil niet op de juiste wijze aan de straat wordt gezet. Het gaat dan bijvoorbeeld om niet goed dichtgebonden of veel te zware zakken. Daardoor kunnen de zakken scheuren of gaan bijvoorbeeld poezen met het vuil aan de haal. Dit leidt dan tot zwerfvuil en daar wil de gemeente paal en perk aan stellen.

Regels afvalinzameling
In Barendrecht wordt het groente-, fruit- en tuinafval (gft) en restafval wekelijks opgehaald. Iedere wijk heeft zijn 'eigen' ophaaldag. De ophaaldienst komt niet altijd op exact hetzelfde tijdstip. Huisvuil moet daarom op de ophaaldag uiterlijk om 07.30 uur aan de straat of op de aangegeven verzamelplaatsen (de zogenoemde H-plekken) staan. Ook mag het de avond ervoor vanaf 22.00 uur buiten worden gezet. Bewoners zijn verplicht het huisvuil aan te bieden in goed dichtgebonden zakken met het gemeentelogo, die niet zwaarder zijn dan 12 kilo. Deze zakken zijn te koop bij de Barendrechtse supermarkten:
- gft-afval kan in doorzichtige zakken (30 liter: E 0,51 per stuk)
- restafval kan in blauwe zakken. De zakken van 30 liter (E 0,51 per stuk) zijn voorzien van een gele wikkel en de zakken van 50 liter (E 0,76 per stuk) hebben een witte wikkel. De 'Barendrechtse' huisvuilzakken lijken duur, maar daartegenover staat dat de afvalstoffenheffing in Barendrecht ten opzichte van andere gemeenten een stuk lager ligt. Bovendien hanteert Barendrecht het principe dat 'de vervuiler betaalt'. Wie veel vuil heeft, moet meer zakken kopen en is daardoor duurder uit. Bij de meeste (vooral de nieuwe) hoogbouwwoningen wordt het huisvuil ondergronds ingezameld. Bij deze ondergrondse containers, maar ook bij inzamelplaatsen voor oud papier en glas, is het niet toegestaan afval naast de inwerpzuilen te plaatsen.

Meer informatie
Meer informatie over de inzameling van huisvuil is te vinden in de gemeentegids en op de milieukalender die beide jaarlijks huis-aan-huis worden verspreid. Wie desondanks nog vragen heeft, kan terecht bij het gemeentelijk Servicecentrum, telefoonnummer (0180) 698 398.

Noot voor de pers,

Gemeente Barendrecht