Politiebond ACP

'Kabinet (k)raakt mensen steeds harder'

"Steeds meer mensen worden door de plannen van het kabinet geraakt, de nieuwste plannen doen daar nog een schepje bovenop. Het kabinet kraakt de samenleving en de solidariteit", stelt CNV-voorzitter Doekle Terpstra na het lezen van de Miljoenennota. Hij is opnieuw teleurgesteld in het kabinet. "Veel had ik niet van de nota verwacht. Maar elke keer als ik er iets over hoorde, hoopte ik toch dat de werkelijke plannen beter zouden zijn. Helaas, het kabinet breekt liever af."

Voor het CNV is de koers in 2005 duidelijk. Het kabinet zet het liberale beleid voort. 'Ieder voor zich' wordt meer dan ooit de boodschap vanuit politiek Den Haag. En er wordt definitief afgerekend met de eens zo waardevolle begrippen 'maatschappelijke samenhang', 'onderlinge verbondenheid' en 'solidariteit'. "Onder het motto van voortvarend bestuur wordt onze samenleving 'klaar gemaakt' voor de 21e eeuw. Maar willen wij wel in die maatschappij leven? Een samenleving, waarin solidariteit niet langer de maatlat is", vraagt CNV-voorzitter Terpstra zich vertwijfelt af.

De meeste moeite heeft de voorman met de keuzes van het kabinet Balkenende. "Onder het investeren in onderwijs wordt het verhogen van de collegegelden verstaan. Met het afschaffen van de pc-privéregeling wil het kabinet de koopkracht van de mensen met lage inkomens bevorderen. Mensen die ziek zijn, moeten er zelf voor opdraaien. Politiek Den Haag negeert alternatieven. Men is horende doof en ziende blind." Cynisch merkt Terpstra op: "De daadkracht is groot als het om de onderkant van de samenleving gaat. De daadkracht ontbreekt evenwel als het de sterkeren treft."

Volgens Terpstra is het kabinet niet langer een "betrouwbare hoeder voor mensen in de knel". Het stoort de voorzitter bovendien dat het kabinet er alles aan doet om de vakbeweging buitenspel te zetten. "Het kabinet bemoeit zich steeds meer met ons terrein. Deze vileine vorm van chantage past blijkbaar binnen de arbeidsverhoudingen die het kabinet nastreeft." Teleurgesteld vervolgt hij: "Het gaat niet alleen om deze of gene maatregel, maar ook om de geest die spreekt uit de voornemens. Het kabinet baseert zijn aanpak op de gedachte dat mensen uit vrije wil kiezen voor ziekte, langdurige arbeidsongeschiktheid of werkloosheid. Ieder weldenkend mens weet dat de werkelijkheid anders is. Kortom, het kabinet maakt vanuit een liberale maatschappijvisie consequente beleidskeuzes. Maar wel heel verkeerde keuzes. Het kabinet kraakt mensen steeds harder."