VVD



21 sep 2004 - Reactie VVD op kabinetsplannen 2005

Steun op hoofdlijnen, maar wel wijzigingen voor grijze kenteken, onderwijs en veiligheid

De VVD Tweede-Kamerfractie steunt op hoofdlijnen de plannen van het kabinet om de hervormingsagenda door te zetten. Wel vindt fractievoorzitter Jozias van Aartsen dat een aantal plannen van het kabinet moet worden gewijzigd: het grijze kenteken, het onderwijs en de veiligheid.

De VVD-fractie in de Tweede kamer begrijpt de zorgen die in de Nederlandse samenleving leven. "Maar", aldus Jozias van Aartsen, "onze zorg is dat we een Nederland houden dat sociaal, rechtvaardig is en een Nederland dat samenhang vertoont. Zonder de vitaliserende hervormingsagenda van het kabinet zal nog meer werk verloren gaan en zullen ons sociaal zekerheidsstelsel en onze gezondheidszorg door de hoeven gaan. Dat leidt tot een niet rechtvaardige samenleving. Daarom moeten we door een periode van hervorming heen. Onze samenleving is sterk, vitaal en creatief genoeg om aan een betere toekomst met betere perspectieven te werken. Uiteindelijk gaat het om werk voor de toekomst in een Europa dat ons aan alle kanten al voorbij streeft."

De VVD staat voor een weerbare en sociaal rechtvaardige samenleving. De fractie prijst daarom de extra - vele miljarden euro's - uitgaven op het gebied van de veiligheid, de zorg en de bestrijding van jeugdwerkloosheid die het kabinet doet. Zo kunnen we de onzekerheid onder burgers keren. Van Aartsen: "Wij snappen de zorgen van veel mensen over hun eigen toekomst en die van hun kinderen. Maar jezelf ingraven is daarop geen antwoord. Nederland heeft de veerkracht en creativiteit om zichzelf opnieuw uit te vinden. Dat vertrouwen in ons land wil de VVD terugbrengen."

De VVD-fractie vraagt op drie punten een wijziging of aanvulling van de maatregelen die het kabinet neemt. Ten eerste de verbetering van het ondernemersklimaat. De VVD is voorstander van de verlaging van de winstbelasting, een oude wens. Maar de dekking hiervoor mag niet worden gevonden in afschaffing van het grijze kenteken. Van Aartsen: "Dat raakt het weefsel van de samenleving: het midden- en kleinbedrijf, maar ook gehandicapten en tal van maatschappelijke organisaties. Van loodgieters tot Lenie 't Hart. Dat vinden wij niet aanvaardbaar."

Op het front van het onderwijs, ten tweede, verwacht de VVD ook meer ambitie van het kabinet. Collegegelddifferentiatie en selectie aan de poort zijn een goed begin, maar vo lstaanniet.VanAartsen"Alsjehet onderwijs goed overeind wilt houden, moet er nu worden geïnvesteerd. Dan moet je meteen de goede maatregelen nemen. Anders geef je het verkeerde signaal. Ik denk aan het gemeentelijke achterstandenbeleid; dat kan niet zonder tegeninvestering worden opgedoekt. Ook de verhoging van de collegegelden zien we liever anders. Wij zullen op dit hele front met alternatieven komen."

Ten derde constateert de VVD dat het kabinet er niet in slaagt om de teruggang in het aantal politiemensen te keren, ondanks een eerdere toezegging. Juist veiligheid op straat is van cruciaal belang om het vertrouwen van de burgers te herwinnen. De VVD-fractie zal hier opnieuw scherp op inzetten.

21 september 2004