VVD



Nieuws

20 sep 2004 - Vragen Kamerlid Visser uitspraken
immigratiebeleid

VVD-Kamerlid Arno Visser stelt vragen aan de minister van Economische Zaken over door hem gedane uitspraken over het Nederlandse immigratiebeleid.

1) Zijn de berichten juist dat u een pleidooi hield voor het invoeren van een zogenaamd 'green card-systeem' voor de reguliere immigratie ter vervanging van de huidige Nederlandse aanpak?

2) Kunt u aangeven welke beleidsmatige aanpak de Verenigde Staten kennen die Nederland niet kent, en die bij introductie tot voordelen voor de Nederlandse arbeidsmarkt en de Nederlandse economie zouden leiden?

3) Kent u het rapport van het Centraal Planbureau (CPB) Immigration and the Dutch Economy (juni 2003)? Neemt u met uw afspraken afstand van de conclusie hierin dat het vraaggestuurde immigratiebeleid in Nederland te verkiezen is boven het aanbodgestuurde beleid zoals in de Verenigde Staten, Canada en Australië? Neemt u afstand van de conclusie in dit CPB-rapport dat immigratie geen antwoord geeft op de vergrijzing?

4) Bent u een voorstander van het invoeren van het zogenaamd 'sponsorship' bij de reguliere immigratie zoals bijvoorbeeld de VS en Canada dat kennen; een rechtsgeldige verklaring van een 'sponsor'die verklaart voor een bepaalde periode het eventuele beroep op sociale voorzieningen van de immigrant(en) voor zijn rekening te nemen?

20 september 2004