Gemeente Hulst


Persbericht - 21.09.2004

Besmettingsgebied asbest nav brand Zuidweg nabij Hengstdijk omkaderd.

Deze ochtend ontstond omstreeks 9.00 uur aan de Zuidweg 4 te Hengstdijk een uitslaande brand ontstaan. Het betreft een brand in een schuur, waarin gras is opgeslagen. Daar het vermoeden bestond dat er asbest was vrijgekomen werd, mede gezien de harde wind uit het zuiden / zuid-westen, een groot gebied rondom de brandhaard afgesloten voor het verkeer.

Ondertussen heeft de brandweer een onderzoek verricht om het exacte verspreidingsgebied te kunnen bepalen. Dit gebied is nu bekend. Het betreft het gebied dat omsloten wordt door de Zuidweg, de Blokweg, de Kerkweg, de Lettenburgseweg en de Meerdijk. Deze wegen zijn zelf niet besmet.

Wegafsluitingen
De rijksweg N60 is weer opengesteld voor het verkeer. Ook andere afsluitingen zijn opgeheven. Enkel de Polderweg blijft aan weerskanten afsloten voor het verkeer.

Wat moeten de inwoners van het betreffende gedeelte van de Polderweg doen met betrekking tot de mogelijke asbestverspreiding?


- Wanneer asbesthoudend materiaal toch in uw woning terecht is gekomen, is vaak een professionele schoonmaak nodig. Voorkom dat stukjes asbestcement in uw woning terechtkomen, bijvoorbeeld via schoenen, fiets, kinderwagen, etc. Trek uw schoenen buiten aan en uit, totdat u bericht ontvangt dat het gebied is schoongemaakt.


- Ga in géén geval zelf de omgeving van uw woning schoonmaken. Alleen als er stukjes asbestcement het in- en uitgaan van uw woning belemmeren, kunt u die stukjes met een zachte bezem opzij schuiven. Daarna moet u die bezem buiten bij een afvoerputje goed afspoelen met water. Het door u opzijgeschoven materiaal zal door het personeel van een deskundig bedrijf worden opgeruimd.

Rookoverlast
Mensen die ter plaatse veel rook hebben ingeademd en daarvan hinder ondervinden, worden geadviseerd contact op te nemen met de huisarts.

Vervolgactie
De procedure om te komen tot het verwijderen van het asbest in het verspreidingsgebied is opgestart. Een en ander wordt momenteel in overleg met de verzekeraars opgepakt. De asbest zal zo spoedig mogelijk door een erkend bedrijf worden verwijderd. De asbestdeeltjes die in het aangeduide gebied zijn verspreid, verplaatsen zich niet meer.

Informatie
De inwoners van het betreffende gebied worden momenteel via geluidswagens geïnformeerd.

Nadere informatie wordt via Omroep Zeeland verstrekt: Frequentie : 87.9 FM kabel 87.6
De bevolking kan daarnaast terecht op telefoonnummer 0114-389135 voor nadere vragen. Verder is op de gemeentelijke website informatie beschikbaar: www.gemeentehulst.nl

Mensen die eventueel rookschade hebben, dienen dit te melden bij hun eigen verzekeraar (inboedelverzekering).

---

Gemeente Hulst Team Communicatie
Micaëla Van Bunder.
Tel : 0114-389136
Gsm : 06-51427331
Fax : 0114-314627
Email: mbe@gemeentehulst.nl