GGD Rotterdam e.o.


GGD: adapteren en transformeren

In het licht van maatschappelijke ontwikkelingen in ons land en onze regio is de tijd rijp voor een aantal veranderingen binnen de GGD Rotterdam e.o. Deze veranderingen moeten leiden tot een sterkere, flexibele GGD die met hoogwaardige producten en diensten bijdraagt aan het oplossen van de grote problemen in Rotterdam en de schilgemeenten.

De komende jaren staat de GGD Rotterdam e.o. een aantal grote veranderingen te wachten. De GGDen in Nederland zullen op het niveau van de veiligheidsregio georganiseerd gaan worden. De GGD Rotterdam is daarom voorstander van nauwe samenwerking met de andere GGDen binnen de regio Rijnmond. Zoals het er nu naar uitziet zal op 1 januari 2007 de wet maatschappelijke ondersteuning (WMO) worden ingevoerd. Deze belangrijke wijziging in de gezondheidszorg heeft tot gevolg dat gemeenten een aantal taken uit de AWBZ zal gaan uitvoeren. Een aantal gemeenten heeft reeds laten weten daarbij ondersteuning van de GGD te willen. De GGD Rotterdam e.o. levert een steeds intensievere bijdrage aan de collegeprioriteiten in Rotterdam, met name op het terrein van veiligheid, en ook dat heeft verregaande consequenties voor de manier van werken bij de GGD.

Veel gaat goed, maar het kan beter
De GGD onderzoekt en adviseert elk jaar tienduizenden kinderen, verwijst enkele duizenden kinderen voor extra zorg, vaccineert elk jaar tienduizenden kinderen en volwassenen tegen infectieziekten, adviseert tienduizenden mensen om ziekten te voorkomen of gezonder te leven, probeert duizenden mensen in een moeilijke situatie (verslaafden, prostituees, mensen met psychische problemen) op een beter spoor te zetten, behandelt honderden milieumeldingen van burgers, en zo meer. Bijna alle burgers in de regio hebben direct of indirect met de GGD te maken. Al deze activiteiten leveren forse gezondheidswinst.
Maar het kan altijd beter. Daar ligt dus een opdracht, en tegelijk een uitdaging voor de GGD Rotterdam e.o. Zeker in het licht van de maatschappelijke ontwikkelingen in ons land en in onze regio is de tijd nu rijp voor een aantal drastische veranderingen. Deze veranderingen moeten leiden tot een nog sterkere, flexibele en bestuursgevoelige GGD die met hoogwaardige producten en diensten bijdraagt aan het oplossen van de grote problemen in Rotterdam en de schilgemeenten. De GGD Rotterdam e.o. heeft de ambitie ogen en oren te zijn van het gemeentebestuur op het gebied van gezondheid, en de sterke witte arm die daadkrachtig ingrijpt waar de gezondheid wordt bedreigd.

Reorganisatie en herijking
Belangrijke aangrijpingspunten voor verbetering zijn de professionele cultuur en de huidige organisatiestructuur. De GGD wil daarbij de professionele kwaliteit in stand houden, en tegelijk de cultuur veranderen en de beleidsmatige aansturing versterken. Met deze uitgangspunten heeft de GGD zichzelf onder de loep genomen. De conclusie is dat de GGD moet adapteren en transformeren ofwel: aanpassen en veranderen - om tot een organisatie te komen die flexibel kan inspelen op nieuwe maatschappelijke en bestuurlijke ontwikkelingen. De GGD heeft een verbeterplan opgesteld, waarin twee grote ingrepen zijn opgenomen om dit mogelijk te maken, te weten een:

Reorganisatie

Een bezinning op kerntaken (herijking)

In de nieuwe organisatie komen vijf uitvoerende units: Infectieziekten, Milieu & Hygiëne, Jeugd, Zorgregie en Persoonsgebonden Zorg. Elk van deze units beschikt over een voor hun uitvoerende taken grote mate van zelfstandigheid en heeft de opdracht om flexibel en klantgericht te werken. De bedrijfsvoering en de bestuursondersteuning worden verbeterd en geconcentreerd. Alle coördinatie op hoofdlijnen, zowel inhoudelijk als bedrijfsmatig, gebeurt centraal.
In de herijking heeft de GGD al haar taken kritisch tegen het licht gehouden. De herijking diende om financiële knelpunten op te lossen, die grotendeels veroorzaakt werden doordat inkomstenbronnen van voorgaande jaren zijn weggevallen en doordat nieuwe taken moeten worden uitgevoerd. De totale ombuiging betreft een bedrag van 1,7 miljoen.

Snel en zorgvuldig
De GGD wil de reorganisatie en herijking snel en zorgvuldig uitvoeren. De nieuwe organisatiestructuur wordt op 1 december 2004 vastgesteld; in de twee daaropvolgende maanden volgt de bemensing. Het streven is om de reorganisatie met zo min mogelijk herplaatsing buiten de GGD of afvloeiing van personeel te realiseren, op basis van een sociaal statuut dat wordt voorgelegd aan Ondernemingsraad en vakbonden. De personele consequenties zullen naar verwachting in 2005 worden opgelost, zodat de totale ombuiging van 1,7 miljoen op 1 januari 2006 volledig is gerealiseerd.

Meer informatie
Wilt u meer weten over de reorganisatie en herijking van de GGD? Stuur dan een e-mail naar: info@ggd.rotterdam.nl