Gemeente Apeldoorn

Gemengde gevoelens Apeldoorn bij Miljoenennota

Het college van b. en w. van Apeldoorn heeft met gemengde gevoelens kennisgenomen van de vanmiddag gepresenteerde Miljoenennota. Tevredenheid is er over het voornemen van het kabinet om vooral in te zetten op kansrijke gebieden. Ook is Apeldoorn als snelste Gelderse groeier - blij met de versnelling van de woningbouwproductie. Waardering is er voor het streven van het kabinet naar verdere ontbureaucratisering en deregulering.

Veel minder waardering heeft Apeldoorn voor het voornemen van het kabinet om zich vooral te richten op steden die deel uitmaken van het zogeheten Grote Stedenbeleid. Apeldoorn behoort als elfde gemeente van het land merkwaardig genoeg niet tot deze groep. Zorgen heeft Apeldoorn over het gemeentefonds. Op basis van een eerste, zeer voorlopige berekening moet de gemeente het in 2005 met enkele tonnen minder doen. Binnen enkele weken hoopt de gemeente hierover definitief uitsluitsel te krijgen.

Uit een snelle eerste verkenning van de rijksbegroting blijkt verder dat het kabinet werk wil gaan maken van breedband. Het kabinet wil dit samen met de steden oppakken. Apeldoorn overweegt zich aan te bieden als experimenteertuin. Op het gebied van infrastructuur ligt de prioriteit van de rijksoverheid bij dikke vervoersstromen als de A4, de A12 en de voor Apeldoorn belangrijke A1. In de Economische Zaken begroting geeft het kabinet - zoals vermeld - aan in te zetten op kansrijke gebieden. Ook geeft Economische Zaken aan dat de steden een belangrijke rol spelen bij het economisch herstel. Dat is voor Apeldoorn een goede zaak. Buitengewoon slecht is het daarentegen dat het kabinet zich bij de versterking van de stedelijke economie beperkt tot de steden die deel uitmaken van het Grote Stedenbeleid. Apeldoorn vindt dit merkwaardig. Deze steden zijn namelijk helemaal niet geselecteerd op basis van ecomische criteria. Het is voor b. en w. van Apeldoorn onverteerbaar dat de stad hierdoor buiten investeringsregelingen valt.

Voor het laatst bijgewerkt op: 21-sep-2004 02:44