FNV

voorjaarsoverleg

Kabinet laat mensen aan hun lot over

Onder het motto `eigen verantwoordelijkheid' breekt het kabinet alle zekerheden van mensen af. Dat zegt de FNV in reactie op de Miljoenennota. Samen met CNV en MHP voeren FNV en bonden op Prinsjesdag overal in het land actie. In een brief aan kabinet en Tweede Kamer zet de vakcentrale haar bezwaren op een rij.

Uit alle onderzoeken blijkt dat mensen goede collectieve voorzieningen willen. De FNV constateert dat dit kabinet volstrekt de wensen van burgers negeert. Ook de Raad van State geeft aan dat het kabinet niet duidelijk maakt waarom de harde ingrepen noodzakelijk zijn. Dit kabinet laat mensen geheel aan hun lot over en biedt hen geen enkel perspectief.

Ondanks verzet in de samenleving zet het kabinet alle aangekondigde harde ingrepen in de prepensioenregelingen, de sociale zekerheid en gezondheidszorg door.

Tegelijkertijd ontbreekt beleid om de economie er weer bovenop te brengen. Er wordt niet geïnvesteerd in innovatie. En er liggen geen plannen om de arbeidsmarkt er weer bovenop te helpen. De FNV concludeert dat de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wel mooie woorden schrijft over de bestrijding van jeugdwerkloosheid, maar daar geen aanpak tegenover zet. Er worden slechts wat vage doelstellingen geformuleerd.

Aan de moeizaam verworven economische zelfstandigheid van vrouwen wil het kabinet een einde maken. Vrouwen worden weer massaal afhankelijk gemaakt van het inkomen van hun partner. Ook de levensloopregeling brengt de emancipatie geen stap vooruit. Het is een regeling voor de happy few en volstrekt ontoereikend.

Het kabinet kondigt aan het overleg met de sociale partners te willen voortzetten. De FNV ziet echter dat al het beleid van dit kabinet erop gericht is om de sociale partners, en vooral de vakbeweging, onderuit te halen.

CAO-onderhandelingen komen onder grote druk te staan, door directe ingrepen van het kabinet in de afspraken tussen vakbonden en werkgevers. Afspraken die het kabinet niet welgezind zijn worden niet verbindend verklaard. Werknemers en bedrijven worden zelfs gestraft als ze met elkaar goede afspraken maken. Nieuw is dat het kabinet ook geen belemmeringen in de CAO wil voor de invoering van de 40-urige werkweek.

Terwijl het prepensioen nog niet is afgeschaft, speculeert het kabinet al over de verhoging van de AOW-gerechtigde leeftijd naar 67 jaar. Het kabinet staat daarmee ver af van de realiteit en de voorkeuren van de Nederlandse kiezer.

De FNV constateert dat het kabinet de burgers in het land negeert en in de steek laat. De bezuinigingen eenzijdig bij werknemers en uitkeringsgerechtigden neerlegt en de rijken ontziet. Dit kabinet zoekt echter niet de dialoog, maar regeert op basis van dictaten, die steeds minder draagvlak onder de bevolking hebben.

Nederland verdient beter!

21 september 2004