Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

prinsjesdag 2004

Reactie CG-Raad op begroting 2005: Hoezo 'Meedoen, meer werk, minder regels'?

De Rijksbegroting 2005 kondigt zware tijden aan voor burgers met een handicap of chronische ziekte. "De leuze van het kabinet 'Meedoen, meer werk, minder regels' gaat duidelijk niet op voor veel gehandicapten en chronisch zieken", aldus Jan Troost, voorzitter van de Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland (CG-Raad).

In het beroepsonderwijs zijn regels afgeschaft die gunstig uitwerkten voor leerlingen met een handicap of chronische aandoening. Zo'n zestig procent van hen haakt nu voortijdig af. Terwijl het kabinet zegt te streven naar acht procent uitvallers. Speciale regelingen en extra gelden om de hoge uitvalscijfers onder gehandicapte en chronisch zieke leerlingen te bestrijden zijn hard nodig. Meedoen in de maatschappij kun je immers vooral als je een opleiding hebt afgerond.

In de sfeer van zorg krijgen mensen minder kansen om zelf te beslissen en minder garanties op aanspraken. Een limiet aan toekenning van persoonsgebonden budgetten en meer zorg in natura leiden tot meer regels en minder zelfstandigheid. Het nieuwe ziektekostenstelsel brengt voor velen hogere kosten met zich mee. De voorgestelde no-claimkorting bevoordeelt alleen kerngezonde mensen. De nadruk die het kabinet legt op gezond gedrag, ter voorkoming van ziekten, is eenzijdig. Hiermee wordt de 'schuldvraag' van chronische ziekten ten onrechte bij veel betrokkenen gelegd.

Meedoen vereist garanties op voldoende inkomen en werk. Veel WAO'ers en mensen met een WAJONG-uitkering krijgen na herkeuring te maken met inkomensverlies. Voor reïntegratie en omscholing worden per saldo minder middelen beschikbaar gesteld. De toegang tot (betaald) werk is hierdoor voor velen geen reële optie. Van een eenmalig extraatje om de ergste nood te leningen is ook dit jaar sprake. Nu gaat het niet om 80 miljoen, zoals vorig jaar het geval was, maar slechts om 25 miljoen bijzondere bijstand voor gemeenten. 'Lang niet toereikend om tegemoet te komen aan de voorgenomen compensatie van bijvoorbeeld de kosten voor zelfzorgmedicijnen,' stelt Jan Troost.

De CG-Raad-voorzitter is van mening dat het in het totale beleid ontbreekt aan gerichte maatregelen waardoor burgers met een handicap of chronische ziekte mee kunnen doen en werken, terwijl de toegang tot zorgvoorzieningen juist door regels wordt bemoeilijkt. 'Enkele tegemoetkomingen, zoals in het zittend ziekenvervoer, voor zelfzorgmedicijnen en het recht op behoud van het grijze kenteken voor gehandicapte automobilisten, zijn aardig. Zij bieden echter geen enkele garantie op volwaardig burgerschap waarin meedoen en werk zo'n belangrijke rol spelen,' concludeert Troost.

(Geplaatst: 21 september 2004)
---