Ingezonden persbericht


JOVD: TROONREDE TOONT ZWAKTE

'Zelfvertrouwen geeft een samenleving veerkracht en daadkracht'

De Jongeren Organisatie Vrijheid en Democratie (JOVD) is verrast door de grote nadruk op vertrouwen in de troonrede. De jonge liberalen hadden verwacht dat de regering steun zou willen verdienen op basis van haar beargumenteerde visie en beleidsresultaten in plaats van met het werken aan het vertrouwen onder burgers. Zij denken dat zelfvertrouwen, zowel bij regering als burgers, een betere basis vormt voor de toekomst.

Met de protesten van tal van organisaties en de succesvolle tegenbegrotingen van de oppositie wordt het tijd om de visie zoals die vandaag en vorig jaar werd gepresenteerd van argumentatie te voorzien. De regering, bekend om haar slagkracht en daadkracht, verkiest echter vertrouwen in de toekomst boven heldere argumentatie. Landelijk Voorzitter Paul Laane: "De dominantie van het woord 'vertrouwen' in de troonrede komt zwak over, zeker met de beelden van de Coolsingel van gisteren nog vers in het geheugen."

De troonrede bevatte naast de algemene toonzetting weinig verrassingen. Het beleid is in lijn met de reeds uitgelekte en vroegtijdig gepresenteerde plannen. De JOVD is wel erg tevreden over de aandacht voor een slagvaardiger overheid. Deze doelstelling leek tot nog toe ondergesneeuwd te zijn. De jonge liberalen hopen dat het nu daadwerkelijk tot aanzienlijke hervormingen van het overheidsapparaat gaan leiden.

Het is zeer terecht dat de overheid ook de hand in eigen boezem steekt. Er wordt erg veel druk gelegd op het bedrijfsleven. Daar wordt van verwacht dat zowel economische groei, innovatie, productiviteitsverbetering als loonmatiging wordt bereikt. Het zal voor de overheid wel lastig worden om zonder enig zicht op loonsverhoging de productiviteit aanzienlijk te verhogen.

De JOVD had liever gezien dat de regering had opgeroepen tot meer zelfvertrouwen. Laane: "Het gehele beleid gaat uit van burgers, bedrijven en maatschappelijke organisaties die in zichzelf geloven. Liberalen onderkennen al veel langer dat vertrouwen in jezelf meer zekerheden biedt dan vertrouwen in abstracte zaken als overheid, samenleving, toekomst of Europa. Gelukkig zal het beleid, zoals in de troonrede aangekondigd, meer mogelijkheden bieden om eigen verantwoordelijkheid te nemen."

De JOVD onderkent de noodzaak van structurele hervormingen waar de regering op inzet. Zij roept de regering op de steun van de burgers te verdienen door met een goede onderbouwing te komen tijdens de Algemene Beschouwingen. Door de ziekte van Balkenende heeft zij nog enkele dagen tijd om deze tweede mogelijkheid tot het verkrijgen van steun te benutten.


- einde persbericht -

----------
Inlichtingen:
Hans de Backer Voorlichter 06.17140552 Paul Laane Landelijk Voorzitter 06.19196283